Tanja Tolimir

Zaplet na sojenju Ljubljančanki za izdajo tajnih podatkov kavaškemu klanu

J.V.
18. 5. 2023, 15.05
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 15.16
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se sojenje nekdanji vpisničarki na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), obtoženi izdaje tajnih podatkov kriminalcem, bliža koncu.

Robert Balen/Večer
Obtoženi Tanji Tolimir za vsako od 5 očitanih ji kaznivih dejanj grozi do 8 let zapora.

Tanja Tolimir je na SDT kot vpisničarka evidentirala pošto in vnašala podatke v računalniški sistem, zaupne informacije pa naj bi sporočala naprej. V štirih primerih naj bi osumljence prek prijateljice in njenega moža obvestila, da proti njim izvajajo prikrite preiskovalne ukrepe. Tudi člane zloglasnega kavaškega klana, naj bi prek posrednikov obvestila o prikritih ukrepih in načrtovanih hišnih preiskavah. Tožilec Luka Moljk pa je na eni od zadnjih obravnav obtožnico razširil še z enim tovrstnim kaznivim dejanjem, in sicer naj bi oktobra predlani prek aplikacije Wickr Me prijateljici sporočila, da bodo kriminalisti pri nekem osumljencu zaradi trgovanja z mamili opravili hišno preiskavo. 

Tolimirjeva novo obtožbo razume, zagovarjala pa se v zvezi z njo v tekočem postopku po besedah njenega odvetnika Roka Križanca ne bo. Obramba se sprašuje, zakaj je bila obtožba razširjena šele po 30 obravnavah. Za primer, da bo nova točka v obtožbi sojenje podaljšala, je Križanc predlagal, naj zanjo uvedejo poseben postopek. Sojenje za preostala štiri kazniva dejanja gre namreč proti koncu, Tolimirjeva pa je v priporu že od oktobra predlani. "Podaljšanje sojenja bi ji povzročilo nov stres," je poudaril odvetnik. Tolimirjeva je sicer obtožena, da je meje zakona prestopila iz koristoljubja, a očitke zanika. Za vsako od petih očitanih ji kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov ji grozi do osem let zapora.