Uhajanje zaupnih informacij

Globoko grlo na tožilstvu; 32-letna Ljubljančanka s tajnimi podatki zalagala kriminalce, tudi kavaški klan

J.V.
11. 11. 2022, 16.30
Posodobljeno: 12. 11. 2022, 04.07
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje nekdanji vpisničarki na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), obtoženi izdaje tajnih podatkov kriminalcem.

Robert Balen/Večer
Obtoženi za vsako od 4 očitanih ji kaznivih dejanj grozi do 8 let zapora.

Tanja Tolimir je na SDT kot vpisničarka evidentirala pošto in vnašala podatke v računalniški sistem, zaupne informacije pa naj bi sporočala naprej. V štirih primerih naj bi osumljence prek prijateljice in njenega moža obvestila, da proti njim izvajajo prikrite preiskovalne ukrepe. Tudi člane zloglasnega kavaškega klana, ki se je ukvarjal s preprodajo drog, konkurenco in nasprotnike pa predeloval v faširano meso, naj bi prek posrednikov obvestila o prikritih ukrepih in načrtovanih hišnih preiskavah. Za vsako od štirih očitanih ji kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov 32-letnici grozi do osem let zapora.

Kriminalisti med racijo zaprepadeni, nikogar od osumljencev ni bilo doma

Kot je danes pričal tožilec Ivan Pridigar, so maja predlani, ko bi se morale zgoditi aretacije nekaterih članov kavaškega klana, policisti na terenu ugotovili, da nikogar od osumljencev ni doma. "Mateja, nobenega ni doma. Tukaj nekdo izdaja," je po besedah tožilke Mateje Gončin, ki je usmerjala zadevo, dejal eden od kriminalistov. Leta priprav so šla v nič, nastala je "nepopravljiva in enormna" škoda. Najprej so pomislili, da krt prihaja iz vrst Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), a se bo izkazalo, da globoko grlo tiči na tožilstvu. Tako Pridigar kot Gončinova sta postala "tajna sodelavca" policije in "tako je zadeva stekla". Zadnje mesece pred aretacijo so Tolmirjevo opazovali in ji prisluškovali.

Zanimanje obtožene "presegalo običajno zanimanje zapisnikarce"

Gončinova je danes sicer še povedala, da sta z obtoženo odlično sodelovali. Označila jo je celo za "najbolj pridno delavko na tožilstvu". Postali sta zelo dobri kolegici, zaupali sta si tudi osebne stvari. A ko razmišlja za nazaj, pravi, da je zanimanje Tolimirjeve v zadevi kavaški klan "presegalo običajno zanimanje zapisnikarce". Njena vprašanja so bila tudi vsebinska, a je Gončin to štela kot pozitivno, "lepo, da je tako angažirana". "Njeni interesi so bili očitno drugje," je zaključila tožilka. Po besedah Gončinove je za priprave na aretacije članov kavaškega klana vedel zelo ozek krog uslužbencev, Tolimirjeva je bila s tem seznanjena že vsaj 14 dni prej. Obtožena sicer očitke zavrača in zdi se, da je taktika obrambe odvetnika Roka Križanca dokazati, da so informacije curljale iz policije oz. NPU.