Zaporožje

Prvi mož IAEA o največji nuklearki v Evropi: "Izogniti se moramo katastrofi"

S.R./STA
29. 3. 2023, 22.35
Deli članek:

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pripravlja varnostni načrt, katerega cilj je zavarovanje največje nuklearke v Evropi.

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje.

V jedrsko elektrarno Zaporožje na vzhodu Ukrajine je v sredo prispel generalni direktor IAEA Rafael Grossi, ki je dejal, da je "očitno, da se razmere ne izboljšujejo. Nasprotno, vojaške aktivnosti okoli območja se povečujejo." Grossi je ob tem napovedal, da pripravlja kompromisni načrt za varnost nuklearke, ki bi ustrezal tako Moskvi kot Kijevu.

"Poskušam pripraviti in predlagati realistične ukrepe, ki jih bodo odobrile vse strani. Ideja je, da se dogovorimo o določenih načelih, določenih zavezah, vključno s tem, da ne bomo napadli elektrarne. Izogniti se moramo katastrofi. Sem optimist in verjamem, da je to mogoče," je še dodal.

Grossi se je že v torek v delu regije Zaporožje, ki je pod nadzorom Kijeva, sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta razpravljala o zaščiti jedrske elektrarne in njenega osebja. Obiskala sta tudi tamkajšnjo hidroelektrarno na reki Dneper, ki nuklearko Zaporožje oskrbuje z elektriko.

Prejšnji teden je prvi mož IAEA opozoril, da so razmere v jedrski elektrarni še vedno negotove, potem ko je ta v začetku meseca zaradi obstreljevanja v bližini že šestič od začetka ruske invazije začasno ostala brez povezave z ukrajinskim elektroenergetskim omrežjem. Elektrika je sicer nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Jedrska elektrarna Zaporožje je od marca lani pod ruskim nadzorom. Občasno obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.