Okužba dihal

Papež Frančišek pristal v bolnišnici

S.R./STA
29. 3. 2023, 21.09
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 21.12
Deli članek:

Papež Frančišek ostaja na zdravljenju v bolnišnici v Rimu. Tam so ga zadržali zaradi okužbe dihal.

Profimedia
Papež Frančišek

Čeprav so iz Vatikana popoldne sporočili, da bo papež v bolnišnici imel nekaj že prej načrtovanih pregledov, se je pozneje iz vatikanskih virov izvedelo, da bo v bolnišnici morda ostal nekaj dni in da so njegove avdience v četrtek in petek odpovedali.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Danes popoldne so ga sprejeli v univerzitetno bolnišnico Gemelli v Rimu, kjer so preiskave pokazale, da ima okužbo dihal. Bruni je še zatrdil, da ne gre za covid-19.

Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na črevesju. Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi teh bolečin večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti tempo dejavnosti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati.