Monjasa Reformer

Ladjo, ki so jo ugrabili pirati, opazili slabih 900 kilometrov od obale

S.R.
29. 3. 2023, 20.26
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 20.37
Deli članek:

Na ladjo Monjasa Reformer, danski tanker za prevoz nafte ali kemikalij, ki sicer pluje pod liberijsko zastavo, se je v soboto povzpelo pet oboroženih oseb.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pirati so plovilo ugrabili v Gvinejskem zalivu, in sicer na območju dobrih 200 kilometrov od pristanišča Pointe Noire v Republiki Kongo. Kot so v teh dneh sporočili iz centra za izmenjavo informacij na področju pomorske trgovine v Gvinejskem zalivu (Maritime Domain Awareness for Trade – Gulf of Guinea - MDAT-GoG), ki na območju spremlja varnostne razmere ter v katerem sodelujeta britanska in francoska mornarica, si je vseh 16 članov posadke zatočišče našlo v varni sobi na ladji. Danes so postregli z novo informacijo, da so tanker v torek opazili približno 870 kilometrov od obale.

V danski družbi Monjasa, ki se ukvarja z dobavo goriv za plovila in ki je lastnica tankerja, so sicer včeraj navedli, da s plovilom niso v stiku, saj so vsi komunikacijski kanali prekinjeni. Danes po poročanju tiskovne agencije Reuters iz »varnostnih razlogov« več pojasnil niso podali.

Gvinejski zaliv je ocenah Varnostnega sveta Združenih narodov v zadnji letih postal glavno žarišče piratstva na svetu, a je število primerov ugrabitev plovil po letu 2021, ko so tamkajšnje države s pomočjo bojnih ladij tujih mornaric okrepile varnostna prizadevanja, nekoliko upadlo.