Elena Kolbasnikova

Proruska aktivistka od nemških navijačev zbirala denar za operacije v Donbasu

J.V.
29. 3. 2023, 20.40
Deli članek:

"Nimate kaj praznovati. Naš čas še ni prišel, vaš pa se izteka," poudarja ob preiskavi.

Profimedia
Proruska aktivistka Elena Kolbasnikova je v Nemčiji skupaj s partnerjem osumljena več kaznivih dejanj.

V ponedeljek je nemška policija v Kölnu opravila hišno preiskavo pro-ruske aktivistke Elene Kolbasnikove in njenega partnerja Maxa Schlunda, in sicer zaradi utemeljenega suma, da sta zbirala donacije za podporo ruski vojski v Donbasu.

Reuters je že januarja poročal, da sta Schlund in Kolbasnikova donirala finančna sredstva, zbrana od športnih navijačev v Nemčiji, diviziji ruske vojske, ki se bori v Ukrajini, denar pa je bil porabljen za nakup radijskih sprejemnikov, slušalk in telefonov.

Sankcije Evropske unije pa med drugim prepovedujejo dobavo ali financiranje nakupa določenega blaga za rusko vojsko; na seznamu prepovedanih je tudi radijska oprema. Po nemški zakonodaji je za kršitev sankcij do pet let zapora.

Profimedia
Zaradi podpiranja ruske agresije v Ukrajini že čaka na sodni postopek.

Kolbasnikova je sicer osumljena tudi "podpiranja kaznivih dejanj"; po trditvah organov pregona na Telegramu uporablja v Nemčiji prepovedan simbol Z, v sporočilih pa svoje sledilce poziva, da se pridružijo paravojaški formaciji Wagner.

"Nimate kaj praznovati. Naš čas še ni prišel, vaš pa se izteka," je med drugim poudarila v izjavi, ko so jo novinarji povpraševali glede hišne presikave.

Kolbasnikova sicer že čaka na sojenje v nekem drugem primeru; obtožena je vojne propagande zaradi javnega podpiranja ruske agresije v Ukrajini med proruskimi demonstracijami 8. maja lani.