"Odklopljen in v popravilu"

Največja jedrska elektrarna v Evropi odvisna od enega samega rezervnega električnega voda

S.R./STA
23. 3. 2023, 09.14
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 09.20
Deli članek:

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje je odvisna od enega samega rezervnega električnega voda, ki pa je "odklopljen in v popravilu".

Profimedia
Razmere v jedrski elektrarni Zaporožje so še vedno negotove.

Da so razmere v največji nuklearki v Evropi še vedno negotove, je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Pojasnil je, da je nuklearka od zadnjih ruskih zračnih napadov 9. marca odvisna od enega samega rezervnega električnega voda, ki pa je "odklopljen in v popravilu". Ko je vod odklopljen in elektrarna nima dostopa do električnega omrežja, je odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev. Ti lahko po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatom zagotavljajo energetske potrebe elektrarne deset dni. Nuklearka sicer elektriko potrebuje za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Prvi mož IAEA je že 9. marca, na dan, ko je elektrarna v Zaporožju zaradi ruskih napadov že šestič ostala brez povezave z ukrajinskim elektroenergetskim sistemom, opozoril na nevarnost ponavljajočih izpadov elektrike v nuklearki. "Vsakič znova je loterija. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče," je takrat dejal.

"Ponovno pozivam vse strani, da se zavežejo k zagotavljanju jedrske varnosti in zaščite v elektrarni," pa je še dejal v sredo in ob tem opozoril tudi na pritiske, s katerimi se sooča osebje elektrarne. "Zmanjšano število zaposlenih v jedrski elektrarni ZNPP skupaj s psihološkim stresom zaradi trenutnega vojaškega spopada vpliva na jedrsko varnost in zaščito v elektrarni," je ocenil.

Nuklearka v Zaporožju je od marca lani pod ruskim nadzorom. Obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih periodično obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.