Na dizelski pogon

Nuklearka Zaporožje zaradi ruskih zračnih napadov znova brez povezave

J.P./STA
9. 3. 2023, 14.15
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 14.26
Deli članek:

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes opozoril na nevarnost ponavljajočih izpadov električne energije v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje.

Profimedia
Nuklearka v Zaporožju je od marca lani pod ruskim nadzorom.

Električna energija je nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

"To je že šestič - naj ponovim, že šestič, da je elektrarna v Zaporožju izgubila vse zunanje napajanje in mora delovati v tem zasilnem režimu," je poudaril Grossi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vsakič znova mečemo kocko. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče," je opozoril in dodal, da je nastopil skrajni čas, da se okoli nuklearke vzpostavi varno območje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zavezati se moramo, da bomo branili varnost in zaščito elektrarne," je še dejal prvi mož IAEA in dodal, da "moramo to storiti zdaj".

Trenutno je v jedrski elektrarni Zaporožje, sicer največji v Evropi, zaustavljenih vseh šest reaktorjev, poganjajo pa jo dizelski generatorji, ki lahko po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatom zagotavljajo energetske potrebe nuklearke za nadaljnjih deset dni.

IAEA je Rusijo danes tudi pozvala, naj njene sile zapustijo objekt. "Tveganja v elektrarni bodo ostala nevarno visoka, dokler bo v elektrarni prisotno osebje ruske vojske in Rosatoma," so v skupni izjavi sporočili guvernerji sveta IAEA.

Nuklearka v Zaporožju je od marca lani pod ruskim nadzorom. Obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih redno obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.