Po Putinovem govoru

Rusija od ZDA zahteva umik vojakov in opreme zveze Nato iz Ukrajine

G.G./STA
21. 2. 2023, 16.31
Posodobljeno: 21. 2. 2023, 16.34
Deli članek:

Takoj po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putin je rusko zunanje ministrstvo a pogovor poklicalo ameriško veleposlanico v Moskvi Lynne Tracy.

Profimedia
Joe Biden je včeraj v Kijevu obiskal Volodimirja Zelenskega.

Izročili so ji noto, v kateri od ZDA zahtevajo umik "vojakov in opreme" zveze Nato iz Ukrajine. "Še posebej smo izpostavili, da mora Washington za deeskalacijo razmer sprejeti ukrepe v smeri umika ameriških vojakov in opreme ter vojakov in opreme Nata ter prenehati s protiruskimi dejavnostmi," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

V protestni noti so tudi opozorili, da so "orožje, ki ga dobavljajo Kijevu, in podporno osebje, vključno z ameriškimi državljani, legitimne tarče Rusije". Zahodne države Kijevu pomagajo z orožjem in urjenjem ukrajinskih vojakov za uporabo tega orožja, a svojih vojakov v konflikt na strani Kijeva niso poslale in te namere niso niti izrazile.

Zahtevo je ministrstvo objavilo kmalu po govoru ruskega predsednika Putina o stanju v državi, v katerem je danes Zahod obtožil, da konflikt v Ukrajini izkorišča za obračun z Rusijo. Krivdo za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje je prav tako pripisal zahodnim državam, v prvi vrsti ZDA.

Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost še zapisalo, da dobave ameriškega orožja Ukrajini "jasno dokazujejo neresničnost trditev ameriške strani, da ZDA niso udeležene v konfliktu".

Washington so tudi pozvali, naj pojasni lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 ter naj se "ne vmešava v objektivno preiskavo", s katero želijo ugotoviti krivce zanje. Na teh dveh plinovodih, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo, so septembra lani izvedli sabotaže, zaradi katerih je bila prekinjena dobava ruskega plina v Evropo. Zahod sumi, da za sabotažami stoji Moskva, ta pa Zahod neposredno obtožuje odgovornosti zanje.