Nakup brezpilotnih letal

Srbija se oborožuje: "V nekaj dneh bomo videli velike spremembe na bojišču"

E. J.
21. 2. 2023, 15.05
Posodobljeno: 21. 2. 2023, 15.37
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ocenil, da se Srbija v kontekstu rusko-ukrajinskega konflikta in politične situacije na mednarodnem prizorišču sooča z dodatnimi izzivi, ki bodo otežili njen položaj "politično, vojaško in v vsakem drugem smislu".

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija bo v naslednjih 48 urah z Združenimi arabskimi emirati podpisala prvo pogodbo o nakupu t.i. brezpilotnih letal kamikaz, je včeraj v Abu Dabiju, kjer se udeležuje mednarodnega sejma orožja in vojaške opreme, povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Novinarjem beograjskih medijev je med mednarodnim sejmom orožja in vojaške opreme povedal, da pričakuje hitro dostavo brezpilotnikov iz ZAE, ne da bi navedel število in količino.

"Upam, da bomo v naslednjih petih ali šestih mesecih lahko imeli prve drone kamikaze v srbski vojski," je dejal Vučić in navedel, da je proces uvedbe novega orožja zapleten, postopki pa dolgi. Vučić je še ocenil, da se Srbija v kontekstu rusko-ukrajinskega konflikta in politične situacije na mednarodnem prizorišču sooča z dodatnimi izzivi, ki bodo otežili njen položaj "politično, vojaško in v vsakem drugem smislu", poroča portal Index.

"Pričakujem velike spremembe na bojišču"

"Pričakujem, da bomo v dnevu, dveh ali treh videli velike spremembe na bojišču (v Ukrajini) in pomembne spremembe v nadaljnjem političnem delovanju proti Srbiji, tako z zahodne strani kot s strani drugih mednarodnih dejavnikov," je dejal Vučić v oddaja za beograjsko televizijo z nacionalno pokritostjo. Ponovil je včerajšnje ocene na prvem dnevu sejma v Abu Dabiju, da je v svetu izjemno veliko povpraševanje po orožju, vojaški opremi, predvsem pa po strelivu, in da lahko srbska vojaška industrija proda vse, kar proizvede za 20 let vnaprej. Vučić je poudaril, da srbska vojaška industrija ne bo več izvažala ničesar, razen vseh vrst streliva oziroma opreme in orožja, ki so odveč glede na potrebe srbske vojske.

Celotno Evropo po njegovih besedah ​​jeseni pričakuje pomanjkanje zdravil. "Zmogli bomo. Spet bom jokal, bom 'drama queen', bedak, bedak in norec, a v Srbiji ne bo nič manjkalo. In ljudje bi to morali vedeti," je dejal.