Poklukar novi minister

Med Godčevo in Klakočar Zupančičevo letele ostre besede, tudi obtožbe o zavijanju z očmi

S.R./STA
21. 2. 2023, 13.33
Posodobljeno: 21. 2. 2023, 14.58
Deli članek:

Poslanke in poslanci so danes v državnem zboru (DZ) odločali o kandidatu za novega ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju. Kar bi moralo miniti kot formalnost, se je začelo s pestro razpravo, Poklukar pa je pričakovano prestal parlamentarno sito.

Marko Vaupotič / M24
Urška Klakočar Zupančič

Večjih presenečenj pri današnjem potrjevanju novega notranjega ministra ni bilo pričakovati, saj so poslanske skupine Svoboda, Levica in SD kandidatu Boštjanu Poklukarju napovedale enotno podporo. V opozicijskih poslanskih skupinah SDS in NSi so mu podporo seveda odrekli. V skladu s pričakovanji je Poklukar postal novi minister za notranje zadeve. DZ ga je podprl z 54 glasovi za in 31 glasovi proti. Na tej funkciji bo nasledil Tatjano Bobnar, ki je decembra odstopila.

Bobo
Boštjan Poklukar je danes zaprisegel kot novi notranji minister.

Se je pa že na začetku seje odvila drama, ki je poskrbela za kost, ki so jo lahko v naslednjih urah glodali opozicijski poslanci. V središču spora sta se znašli predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Klakočar Zupančičeva je namreč sejo "zaradi zadržanosti predlagatelja," torej premierja Roberta Goloba, za eno uro prekinila. Godčeva je zato ob nadaljevanju seje zahtevala obrazložitev odločitve za prekinitev, saj da poslovnik dopušča predlagateljevo odsotnost pri obravnavi točke. Klakočar Zupančičeva ji je na to odgovorila, da poslovnik tudi dopušča, da lahko predsedujoči sejo prekine brez obrazložitve. Dodala je še, da je prišlo "do nepredvidenega in nepričakovanega zadržka", o katerem so bili obveščeni tik pred sejo. Poslanka Godec z odgovorom ni bila zadovoljna. Vztrajala je, da gre za kršitev poslovnika, predsednico državnega zbora pa je obtožila "zavijanja z očmi." Poslanska skupina SDS, v kateri vztrajajo, da je predsednica DZ s tem kršila poslovnik, je nato ob začetku Golobove obrazložitve zapustila dvorano.

Odhod poslancev SDS je v svojem nastopu komentiral Golob, ki je ob napovedi boja proti korupciji dejal, da prazne poslanske klopi kažejo na to, kdo se boji preiskovanja korupcije. Golob je sicer danes ponovil tri prednostne naloge Poklukarja, ki jih slednji izpostavil že na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom. To so boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Po premierjevi oceni bodo te prioritete zaznamovale ne samo delo policije in notranjega ministrstva, pač pa celotne države.