policijsko nasilje

Na pogrebu Tyra Nicholsa: "To ni policija. To so pankrti!"

M. T. V./STA
2. 2. 2023, 06.49
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 07.01
Deli članek:

Včeraj je potekala pogrebna slovesnost za 29-letnim Tyrom Nicholsom, ki so ga prejšnji mesec v Memphisu v ZDA do smrti pretepli policisti. Ob slavljenju pokojnikovega življenja so govorniki pozivali tudi k policijskim reformam in prenehanju policijskega nasilja.

Profimedia
Pogreb Tyra Nicolsa

Pokojnikova mama RowVaughn Wells je dejala, da je bila morda sinova smrt božji namen za policijske reforme, newyorški pridigar in aktivist Al Sharpton pa je prav tako pozival k reformam policije v ZDA, skupaj s podpredsednico Kamalo Harris in še nekaterimi drugimi.

Neusmiljena statistika dokazuje, da imajo temnopolti osumljenci v ZDA v primerjavi z belci veliko več možnosti, da ne preživijo srečanja s policijo, in to tudi v primeru, ko so tudi policisti temnopolti. Vseh pet policistov, ki so pretepli Nicholsa zaradi nevarne vožnje in poskusa bega, je namreč temnopoltih.

Demokrati so v kongresu že pripravili predlog reforme, ki nosi ime po leta 2020 ubitem Georgeu Floydu. Ta vsebuje nacionalni register policistov, ki so nasilni, prepovedi uporabe strelnega orožja v določenih primerih in druge ukrepe.

Harrisova je dejala, da je bilo pretepanje Nicholsa, o čemer pričajo tudi posnetki, nasilno dejanje, ki je kršilo poslanstvo policije - zagotavljanje javnega reda in varnosti. "Ali ni bil tudi on upravičen do varnosti? Ko torej govorimo o javni varnosti, moramo razumeti, kaj to pomeni v njeni resnični obliki. Tyre Nichols bi moral biti varen," je dejala podpredsednica ZDA.

Nicholsa so pretepli, potem ko so ga 7. januarja ustavili zaradi domnevne nevarne vožnje. Nichols je pobegnil iz avtomobila, policisti pa so ga ujeli in pretepli tako hudo, da je tri dni kasneje umrl za posledicami poškodb. Videoposnetek, objavljen po pritisku s strani Nicholsove družine, prikazuje, kako ga policisti držijo na tleh ter večkrat udarijo, brcajo, tresejo z elektrošokom in škropijo s solzivcem, on pa kliče mamo na pomoč.

Profimedia
RowVaughn Wells, mama pokojnika, ki so ga ubili policisti.

Sharpton je dejal, da bi policisti, ki so pretepli Nicholsa, morda ravnali drugače, če bi njihovi kolegi za svoja dejanja dejansko odgovarjali. Dejal je tudi, da je prepričan, da Nicholsa ne bi tako pretepli, če bi bil belec. "Razumemo, da obstajajo pomisleki glede javne varnosti. Razumemo, da obstajajo potrebe, ki se nanašajo na kriminal. Toda proti kriminalu se ne borite tako, da sami postanete kriminalci. To ni policija. To so pankrti," je dejal Sharpton, ki se že pol stoletja bori proti policijskemu nasilju v ZDA.

Pogreba so se udeležili tudi svojci nekaterih drugih temnopoltih moških in žensk, ki so jih ubili policisti. Med njimi so bili sorodniki Georgea Floyda, Breonne Taylor, Bothama Jeana in Erica Garnerja.

Odvetnik za državljanske pravice Ben Crump, ki zastopa tudi Nicholsovo družino, je poudarjal, da prizorov, kot jih je videti na posnetkih pretepanja Nicholsa, ne bi smelo biti. Nicholsova sestra Keyana Dixon je dejala, da takšne bolečine kot takrat, ko so policijske pošasti pretepala njenega mlajšega brata, še ni doživela.

Surovi policisti so ostali brez službe, tožilstvo pa jih preganja zaradi nenamernega uboja. Odpuščeni so bili tudi nekateri njihovi kolegi in reševalci, ki niso dovolj hitro nudili pomoči. Razpuščena je bila tudi posebna policijska enota za boj proti uličnemu kriminalu z imenom Škorpijon, še vedno pa tečejo preiskave policije Memphisa.