Uskladitev

Inflacija povišala preživnine in nadomestila preživnin

S.R.
1. 2. 2023, 20.14
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 20.18
Deli članek:

V skladu z rastjo cen življenjskih potrebščin se je danes zvišala višina preživnin in nadomestil preživnin, je na svojem spletišču naznanila vlada.

Profimedia
/

Preživnine se usklajujejo v različnih višinah, in sicer v skladu z lansko 10,3-odstotno inflacijo. Odstotek uskladitve je po navedbah vlade odvisen od tega, kdaj je bila preživnina določena in dogovorjena, upravičenci in zavezanci pa bodo o uskladitvi obveščeni. Poslana bodo tudi obvestila o uskladitvi nadomestil preživnin.

Kot so nadalje pojasnili, se preživnine, ki so bile usklajene 1. februarja 2022, in preživnine, določene ali dogovorjene v mesecu januarju 2022, povečajo za 10,3 odstotka. Če je bila preživnina določena januarja lani ali je bila določena v preteklih letih in lani usklajena, se poviša za 10,3 odstotka. To bi v praksi pomenilo, da preživnina, ki je prej znašala 100 evrov, po novem znaša 110,3 evra.

Preživnine, ki so bile določene v lanskem letu od meseca februarja do meseca decembra, pa se povišajo v različnih odstotkih glede na to, v katerem mesecu so bile določene.