Tik pred zdajci

Županja Lukovice ministrici Asti Vrečko odpovedala govor ob prazniku

J.V.
1. 2. 2023, 18.20
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 18.25
Deli članek:

Ministrica odločitev spoštuje, a obžaluje, saj meni, da je v ozadju ideološki boj.

STA
Županja Lokovice Olga Vrankar.

V Lukovici bo nocoj prireditev ob prihajajočem kulturnem prazniku, na kateri je bilo predvideno, da bo kot slavnostna govornica nastopila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Toda županja Olga Vrankar je tik pred zdajci odpovedala povabilo ministrici, ker so zaposleni na občini zaradi njene napovedane udeležbe tarča hudih političnih pritiskov, poroča portal necenzurirano. 

Kdo natančno je pritiskal nanje, ni povsem jasno. Županja se na večkratne prošnje za komentar ni odzvala. Ministrica odločitev spoštuje, a obžaluje, saj meni, da je v ozadju ideološki boj. Je pa necenzurirano pridobil pismo, ki ga je županja konec prejšnjega tedna posredovala ministrici.

"Po javni objavi vabila na našo osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku, kjer smo vlogo slavnostne govornice namenili vam in ste jo z veseljem sprejeli, sama osebno in pa tudi sodelavci na občini Lukovica doživljamo pritiske s strani politike na lokalnem nivoju. Razlog pa je v trenutni politični situaciji, saj se nekatere politične stranke na državnem nivoju ne strinjajo z nekaterimi potezami oziroma odločitvami vašega ministrstva," je v dopisu navedla Vrankar.

"Sama osebno ne dvomim v vaše korektno delo. Prepričana sem, da svoje delo opravljate kvalitetno in v dobrobit kulture in kulturnih ustvarjalcev. Prav tako se trudite, da bi bile odločitve strokovne in ne politične. (...) Žal se je politična razdeljenost iz vsakodnevne politike prenesla še na praznovanja državnih in drugih praznikov. Kar je izredno zaskrbljujoče, saj to niso dobri temelji, na katerih bomo gradili našo prihodnost," je še zapisala županja.

"Ker sama kot županja na našem lokalnem nivoju želim še naprej delovati na temelju sodelovanja in brez političnih delitev in, ker želim tudi pomiriti našo lokalno politiko, smo se na občini Lukovica po temeljitem razmisleku odločili, da našo osrednjo prireditev izvedemo brez slavnostne govornice, kot je bilo prvotno predvideno in tudi potrjeno z vaše strani," je še dodala.

Primož Lavre
Kulturna ministrica Asta Vrečko.

Danes je Vrečko na Brdu pri Kranju novinarjem povedala, da obžaluje, da so se nad županjo zgrnili politični pritiski oz. da se je sploh znašla v tej situaciji. Zdi se ji nepošteno, "da se ideološki boj, ki ga izvaja neka veteranska organizacija in je namenjen njej in njeni stranki Levica ter ministrstvu za kulturo, odraža na lokalni proslavi ob kulturnem prazniku"

Na novinarsko vprašanje, če je v ozadju odločitve stranka NSi, je ministrica odgovorila, da ne želi komentirati ali špekulirati, kdo je v ozadju. Žalosti jo zlasti to, da je bila županja, ki jo je prijazno povabila, prisiljena povabilo umakniti.

Vrečko se je v zadnjem obdobju znašla pod udarom opozicije. V NSi imajo zoper njo že pripravljeno interpelacijo, ki na dvajsetih straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. Zdaj čakajo samo še na podpise poslancev SDS.