Ankaran

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in hočejo z nami sodelovati«

Danijel Cek
1. 2. 2023, 17.37
Deli članek:

Tridesetega januarja 1993 se je v portoroški marini prvič predstavila mornariška enota samostojne Slovenije, 30 let pozneje 430. mornariški divizion šteje 140 pripadnikov – specialistov, ki jih cenijo tudi tuje vojske. Mornariški divizion je edina enota naše vojske, ki je v zadnjih treh letih povečala svoje moštvo za petino.

Bruno Toič
Pripadniki mornariškega diviziona razpolagajo z najsodobnejšo opremo za preiskovanje morskega dna.

»Kamorkoli gremo po svetu, poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in marsikdo hoče z nami sodelovati. Ker vedo, da so naši pripadniki profesionalni. In v takšnem rodu vojske šteje samo to,« je o usposobljenosti pripadnikov 430. mornariškega diviziona povedal poveljnik, kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič. V vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu si ne belijo glave z majhnostjo našega morja in majhnostjo naše edine vojaške mornariške enote.

Zagotavljanje pomorske varnosti

»Po morju poteka 90 odstotkov svetovne trgovine. Kakršnakoli grožnja pomorski varnosti ima posledice tudi za naše državljane. Zato mora vsaka država po svojih močeh zagotavljati pomorsko varnost, tega pa same ne morejo početi niti največje države. Zato je nujno mednarodno sodelovanje. Slovenija je res majhna in ima majhno morje, vendar imamo koprsko pristanišče, ki je skupaj z reškim in tržaškim najugodnejša povezava s središčem Evrope,« o geostrateškem pomenu našega morja in države razmišlja Tomažič.

Mornariški divizion, ki od leta 1999 domuje v stavbi nekdanje bolnišnice za pljučne bolezni pod Ankaranom, danes šteje 140 pripadnic in pripadnikov, ki se delijo v tri skupine oziroma področja delovanja: površinsko delovanje na morju, podvodno delovanje in kopensko delovanje. Za površinsko varnost na morju skrbita posadki dveh ladij: hitre patruljne ladje Ankaran in ladje Triglav, za varnost pod vodo skrbijo protiminski potapljači, za varnost na kopnem pa skupina za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

»Moštvo redno usposabljamo in opremljamo, pripadnike pošiljamo na usposabljanja v tujino, v Italijo, Francijo, ZDA in nekaj tudi v Nemčijo, vsako leto se udeležujemo vaj v tujini, redno se usposabljamo s pripadniki specialne enote policije ...« je Tomažič naštel njihove glavne redne naloge.

Bruno Toič
Naša edina pomorska vojaška enota praznuje 30. obletnico obstoja.

Vojaški ladji Ankaran in Triglav na popravilu

Obe naši vojaški ladji sta trenutno na popravilu, Ankaran naj bi v kratkem spet zaplul, Triglav pa čaka obsežno posodabljanje. »Ta ladja je bila grajena po ruskih vojaških standardih, zato je potrebnega veliko dela, da bo v prihodnjih letih dosegla Natove standarde,« je pojasnil Tomažič in dodal, da bi morala ladja spet zapluti v naših vodah do sredine prihodnjega leta. »Vsi ti procesi zahtevajo svoj čas. Na koncu bo ladja navzven skoraj enaka, znotraj pa bo bistveno drugačna in sodobnejša.«

V mornariškem divizionu se veselijo tudi začasnega priveza za obe ladji, ki naj bi ga dobili prihodnje leto. Kadar sta ladji doma, je Ankaran privezan v drugem bazenu koprskega pristanišča ob izlivu Rižane, Triglav pa običajno na živinskem terminalu, od koder se mora pogosto umikati drugim ladjam. »Smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za nova priveza,« je dejal Tomažič.

Železobetonske module s stiroporom v skupni dolžini 156 metrov naj bi položili na morsko gladino pred vojašnico, do plavajočega pomola pa naj bi postavili 60-metrski inženirski most. »Ampak to bo samo začasna rešitev, stalni privezi so predvideni na čelu načrtovanega tretjega pomola,« je pojasnil Tomažič. Zaradi vse večjih potreb po novi opremi in primernem skladiščenju ob vojašnici načrtujejo tudi nov objekt, v katerem bi imeli skladišča, delavnice in morda tudi strelišče.

»Rod pomorstva je eden manjših rodov v naši vojski, je pa poklic morda bolj zanimiv za mlade kot drugi vojaški poklici. Plače so nekoliko višje, ker gre za visoko usposobljene specialiste, ti pa so upravičeni tudi do določenih dodatkov. Če k temu prištejemo še okolico vojašnice in kolektiv, je vse skupaj en ugoden paket za zaposlitve mladih, ki jih to delo veseli,« je dejal Tomažič in dodal, da v prihodnjih letih načrtujejo znatno povečanje enote.

Bruno Toič
Protiminski potapljači se redno usposabljajo tako doma kot v tujini.