Serijski morilec

Konec terorja v idiličnem mestu?

S.R.
1. 2. 2023, 19.14
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 20.24
Deli članek:

Nemški kriminalisti so razkrili nekaj več informacij o 31-letnem srbskem državljanu, ki ga sumijo treh umorov.

Profimedia
Schwäbisch Hall je idilično nemško mesto z baročno mestno hišo, a je v zadnjih letih mir kalil domnevni serijski morilec.

Je terorja, ki je v zadnjem obdobju spremljal starejše prebivalce mesta Schwäbisch Hall v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, zdaj končno konec? Kot smo že poročali, so nemški kriminalisti v torek popoldne aretirali 31-letnega srbskega državljana, ki je v mestu vsaj v zadnjem obdobju živel z družino. Kriminalisti, ki sumijo, da so trije umori starejših občank delo serijskega morilca, aretiranega Srba, so pred težko nalogo, a so prepričani, da je umoril vsaj zadnji dve žrtvi. To sta 77-letna vdova Heidermarie K., ki je bila v svojem stanovanju umorjena med 21. in 23. decembrom lani, in 89-letna upokojenka Gertraute N. Slednja je bila umorjena pred tednom dni. Pred več kot dvema letoma, natančneje oktobra 2020, je bila v podobnih okoliščinah umorjena dedinja velikega pivovarskega podjetja 94-letna Elfriede Huchler, njenega morilca pa niso nikoli našli.

Sledi je veliko, analiza DNK še poteka

Polizei Aalen
Policisti so po drugem umoru izdelali fotorobota.

Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili kriminalisti in državni tožilec, je osumljenec skupaj s soprogo in dvema otrokoma v Nemčijo prispel decembra 2022, in sicer s turističnim vizumom. Tako jim je med zaslišanjem dejal sam. Kljub temu ga sumijo tudi umora dedinje pred več kot dvema letoma, pri čemer so prepričani, da je na oni svet poslal najmanj Heidermarie in Gertraute. Policijski načelnik Rainer Möller je zločine, storjene nad starejšimi in nemočnimi občani, označil za »brutalne in brezčutne.« Motiva zanje še ne poznajo, osumljenec se namreč brani z molkom. Predvidevajo pa, da ga je vsaj deloma gnalo koristoljubje, saj je v stanovanju umorjene Heidemarie izginilo več sto evrov gotovine. Aretirali so ga na podlagi podobnosti s podobo na fotorobotu in analize DNK. Sledi njegove DNK so namreč odkrili na orožju, ki je bilo uporabljeno v zadnjem zločinu, kriminalisti pa so že potrdili tudi, kje je ga je kupil in kako je zanj plačal. Njegovo DNK zdaj primerjajo tudi z vzorci DNK, vzetimi na kraju umora Elfriede leta 2020. Po navedbah kriminalistov je za seboj pustil veliko sledi.

Včeraj so ga aretirali v enem od stanovanj v mestu, kjer je družina živela neprijavljena. Predal se je brez upiranja, trenutno pa sedi v priporu. Kriminalisti so zaslišali tudi preostale družinske člane, ki pa so jih že izpustili na prostost, a se še vedno nahajajo v Nemčiji.

Kriminalisti Srba sumijo tudi oboroženega ropa v bližnjem mestu Ilshofen, ki se je odvil 17. januarja letos. V tem napadu je bil žrtev 83-letni moški, ki ga je neznanec oropal na njegovem domu. Obenem preverjajo, ali ima v Nemčiji na grbi še kakšen zločin.