Izdelava bombe

Ko sta policista potrkala na vrata hiše v Marečah, jima je odprl nag najemnik

Sijan Pretnar
1. 2. 2023, 20.21
Deli članek:

“Kar naenkrat je vstal in me hotel z glavo udariti v čelo. Izmaknil sem se, uporabil strokovni prijem in ga podrl na tla,” je bistriški policist na koprskem sodišču opisal postopek z mladim Nizozemcem, ki je od lanskega junija v priporu. V hiši v Merečah so mu zasegli pirotehniko in druge predmete, iz katerih bi lahko izdelal eksplozivne naprave.

Sijan Pretnar
Hiša v Merečah.

Na predobravnavnem naroku novembra lani 27-letni Nelson Noud Berg, ki ima državljanstvo Velike Britanije in Nizozemske, ni priznal krivde, tožilstvo mu očita nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom. Njegova odvetnica Andreja Barič je sodniku predlagala, da iz sodnega spisa izloči številne dokaze, saj je menila, da njena stranka ni dobila ustreznih pravnih poukov. Sodnik Julijan Glavina je pred odločitvijo o njenem predlogu minuli teden razpisal narok, na katerem je zaslišal več prič. Obravnavo sta obtoženi in njegova odvetnica spremljala prek video povezave iz koprskega pripora.

Berg je junija lani najel sobo v Merečah. Policisti pa so k njemu prišli, ker so od vaščanov dobili obvestilo o nočnem pokanju oziroma streljanju v gozdu, iz katerega so videli prihajati novega soseda.

Ko sta policista po obvestilu vaščanov potrkala na vrata, jima je odprl obtoženi. "Bil je čisto nag, rekla sva mu, naj se najprej obleče," je na sodišču opisal eden od policistov. Ko se je moški oblekel, ju je povabil v hišo, s kolegom sta opazila več pirotehničnih izdelkov in air soft pištol. Zaradi varnosti sta ga povabila ven in ga vprašala, ali je on pokal.

"Kar naenkrat je vstal in me hotel z glavo udariti v čelo"

"Najprej je zanikal, večkrat je spremenil izjave, spreminjalo se je tudi njegovo razpoloženje. Kar naenkrat je vstal in me hotel z glavo udariti v čelo," je nadaljevanje postopka opisal policist. Nato ga je s strokovnim prijemom (davljenjem) obvladal in podrl na tla, s kolegom sta ga vklenila.

"Takrat je popolnoma zmrznil, obnemel, premikal je samo oči," se je spominjal policist. Prek dežurnega sta poklicala nujno medicinsko pomoč. Zdravnica jima je po pregledu povedala, da ima obtoženi bipolarno motnjo in jemlje ustrezna zdravila ter da ne potrebuje zdravljenja v bolnišnici.

Govoril jim je o tem, koliko julov lahko prebije lobanjo

Že ko je bila ob Bergu zdravnica, je ta pripovedoval, koliko julov je dovolj za preboj lobanje in druge čudne stvari, je nadaljeval policist. Zato je dežurnega kriminalista v koprskem sektorju kriminalistične policije prosil, da Berga preverijo pri tujih varnostnih organih. Ko je zdravnica odšla, se je Berg s policistoma "normalno pogovarjal", opisoval je, kako se se sestavi cevno bombo, kakšna razmerja so potrebna pri eksplozivih, kako se poveča čistost ...

"Razlagal je zelo natančno. Imel sem občutek, da to lahko razlaga samo nekdo, ki dobro pozna te stvari," je dodal policist. Ker s kolegom glede na videno nista ugotovila niti znakov prekrška, sta odšla. Moški jima je v hiši pokazal tri air soft pištole, kar pa ni prepovedano.

Ko sta se že vrnila na policijsko postajo, ga je poklicala kriminalistka in povedala, kakšne informacije so dobili od nizozemskih kolegov. Tam naj bi ga obravnavali kot nevarno osebo in naj bi že pripravljali evropski nalog za prijetje in predajo. Zato so se policisti vrnili v Mereče. Berg je ravno sedel na motor, da bi se odpeljal. Povedal jim je, da gre na Češko. S pogovorom so ga poskušali zadržati in čez nekaj minut so dobili informacijo, da je potrjen evropski priporni nalog ter da ga lahko pridržijo, kar so tudi storili. Postopek so kasneje prevzeli kriminalisti, je še povedal policist.

Pojasnil je, da so šele kriminalisti zaznali sum, da bi lahko obtoženi storil kaznivo dejanje. Indic, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, so sicer dobili, ko so videli, kaj je imel v hiši. Tudi stvari, ki jih je obtoženi govoril, so se policistu zdele čudne, a še ni sumil, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje.

Odvetnica je že na predobravnavnem naroku poudarila, da je obtoženi dal policistom določene izjave, preden bi ga policisti poučili o njegovih pravicah. Državna tožilka Tamara Pahor je že na naroku ocenila, da je predlog za izločitev dokazov neutemeljen in da časovno sosledje pridobivanja dokazov kaže na to, da so jih policisti pridobili zakonito.

"Zdelo se mi je, da živi v svojem svetu"

Odvetnica je v spis vložila tudi fotografije, na katerih je videti podplutbe na vratu obtoženega, in dodala, da so policisti z Bergom ravnali nasilno. Policist je pojasnil, da so poškodbe nastale zaradi strokovnega prijema. Povedal je še, da mu je obtoženi rekel, da ima dober prijem, "da takšnega prijema še ni doživel". "Zdelo se mi je, da živi v nekem svojem svetu, govoril je, da dela za Cio, KGB," se je še spomnil policist.

Na sodišču je poleg policistov pričal mož sobodajalke, pri kateri je 27-letnik najel sobo v hiši v Merečah. Povedal je, da je bil v hiši, ko so policisti s pirotehniki in dvema pričama opravljali hišno preiskavo. Z ženo sta potem na policijsko postajo odnesla še ostale stvari, ki so ostale v hiši. Med drugim je na mizi našel zvezek formata A 5 z napisom my hobi, v hiši pa tudi dve air soft pištoli, nočno digitalno optiko, motoristično opremo, nekaj denarja ...

Stvari sta hotela odnesti iz hiše, saj sta želela, da mu jih vrnejo, bližala se je tudi turistična sezona. "Všeč so mi vaše slike, radi bi jih imel," je prek video povezave dejal obtoženi, pa mu je gospod, ki je tudi slikar, odgovoril, naj pride - ko bo vse končano - k njim na obisk. Sojenje se bo začelo, ko bo sodišče odločilo o predlogu odvetnice za izločitev dokazov.