za svoje zaposlene in tudi "zunanje uporabnike"

Počitnice po "sindikalnih cenah" še vedno obstajajo, lahko jih koristite tudi vi!

Eva Jandl
2. 2. 2023, 05.45
Deli članek:

Morda niste vedeli, a če ste državljan Slovenije, se lahko prijavite na "sindikalne" počitnice v kateri izmed številnih počitniških nastanitev v lasti države oziroma njenih institucij. Ponudba ni več tako obsežna, kot je bila v času socializma, a podjetja in ministrstva še vedno imajo hišice v Nerezinah in Barbarigi, na Bledu in v Bohinju ...

Bobo
Med zimskimi počitnicami je priljubljeno zimovanje v Kranjski Gori.
Če počitniške enote ostanejo nezasedene, jih lahko uporabljajo tudi zunanji uporabniki ter neposredni proračunski uporabniki za opravljanje svoje dejavnosti, pravijo na ministrstvu za javno upravo, kjer razpolagajo s kar 78 počitniškimi enotami v Sloveniji in na Hrvaškem.

Sindikalni turizem, katerega vzpon se je začel sredi petdesetih let prejšnjega stoletja, je bil rezultat takratne politične ideologije, ko so bili v središču delavec in njegove delavske pravice; skratka, tako so omogočili dostopne počitnice za vse. Podjetja so gradila počitniške domove in postavljala prikolice v kampih v Sloveniji in na Hrvaškem ter delavce z ugodnimi počitnicami nagradila za trdo delo, a z zatonom te politične ideologije so nekatera podjetja propadla, druga so svoje počitniške kapacitete prodala, in tako so se v začetku devetdesetih počasi končale tudi ugodne, »sindikalne« počitnice za delavce. A ne popolnoma – mnoga podjetja in državne institucije so nekaj teh sindikalnih nastanitev  vendarle obdržali. In ne le to: tiste, ki so last države, so dostopne prav vsem državljanom oziroma »zunanjim interesentom«, če niso zasedene z zaposlenimi v dotični državni instituciji ali z njihovimi upokojenci. Čeprav večina državnih institucij ne vodi ločenih evidenc, kolikšen delež počitniških kapacitet zasedajo »zunanji uporabniki«, pa veliko pove evidenca Slovenskih železnic, kjer te evidence vodijo in pokažejo, da kar petino nastanitev oddajo zunanjim uporabnikom. Obdržalo jih je tudi nekaj slovenskih podjetij, ki nastanitve po ugodnih cenah nudijo svojim zaposlenim. Še več: na primer Mercator v oglasu za delo pri njih med ugodnostmi navaja možnost koriščenja njihovih počitniških kapacitet po ugodnih, še vedno »sindikalnih« cenah. 

Ugodnost zaposlitve: koriščenje počitniških kapacitet po »sindikalnih« cenah

Iz podjetja Mercator so sporočili, da imajo 99 počitniških enot za zaposlene. Gre za večje, družinske prostore, počitniške enote pa so tako na morju kot v hribih in v toplicah: v Kranjski Gori, Bohinjski Bistrici, na Pokljuki, v Bovcu, na Krvavcu, v Zrečah, na Treh kraljih, v Čatežu, Olimju, Moravcih, v Slovenskem primorju, Istri, na Cresu, Lošinju in Pagu. Koristijo jih lahko samo Mercatorjevi zaposleni, prednost pa imajo družine z mlajšimi otroki; upošteva se tudi, kdaj je kdo nazadnje koristil počitniške enote.

»Zanimanje med zaposlenimi je vedno veliko, tako za počitniške enote na morju kot v toplicah in hribih. Običajno počitniške objekte za Mercatorjeve zaposlene koristi približno 1000 zaposlenih, kar skupaj z družinskimi člani pomeni približno 4500 do 5000 oseb. Cene za koriščenje Mercatorjevih počitniških nastanitev so bile zadnja leta nespremenjene, tudi za letošnjo zimsko sezono, so pa vedno 'sindikalne', torej zelo ugodne, seveda pa se cena za koriščenje posameznih enot razlikujejo glede na velikost, lokacijo, opremljenost in tako dalje. Poleg tega imajo zaposleni možnost plačila v več obrokih od plače.« Kot so dodali v Mercatorju, kot največji zaposlovalec v Sloveniji tradicionalno nudi svojim zaposlenim vrsto ugodnosti, med njimi je tudi možnost koriščenja počitniških enot, zato bodo te ohranili tudi v prihodnosti.

Profimedia
Če zaposleni ali upokojenci državnega podjetja termina ne rezervirajo, se na letovanje lahko prijavijo tudi "zunanji interesenti".

Pošta in Intereuropa: počitnice za od 20 do 46 evrov na noč

Medtem ima Pošta Slovenije v lasti 16 počitniških enot – apartmajev, ki se nahajajo na Bledu, v Kranjski Gori, v Gozdu - Martuljku, v Bovcu, na Pohorju, v Bolfenku, ter v Izoli, v Portorožu v Bernardinu in v Piranu. Od januarja lani je Pošta Slovenije prevzela tudi storitev trženja počitniških enot Intereurope, in sicer se 21 apartmajev nahaja v Kranjski Gori, na Rogli, v Termah Olimia in Termah Čatež, v Izoli ter v Červarju in na Pagu na Hrvaškem. »Počitniške enote so namenjene zaposlenim v Pošti Slovenije in njenih odvisnih družbah, proste termine pa lahko rezervirajo tudi zunanji interesenti,« so nam povedali.

Informacije o prostih počitniških enotah najdete na njihovi spletni strani, kjer si zaposleni in tudi zunanji interesenti lahko ogledajo počitniške enote, preverijo proste termine in opravijo rezervacijo. Pa cene? »Cene v počitniških enotah Pošte Slovenije so odvisne od velikosti počitniške enote in se gibljejo od 20 do 42 evrov za eno nočitev/apartma. Cene nočitev v počitniških enotah Intereurope so tudi odvisne od velikosti počitniških enot, od tega, ali so vstopnice za kopanje vključene v ceni in podobno, in se gibljejo od 20 do 46 evrov za eno nočitev/apartma.« Se pa bodo cene povišale, saj je v marcu zaradi dviga stroškov predviden dvig cen letovanj v počitniških enotah Pošte Slovenije in Intereurope. Zasedenost je največja med glavno poletno sezono, prvomajskimi prazniki in zimskimi počitnicami, med najbolj priljubljenimi lokacijami počitniških enot Pošte Slovenije so Kranjska Gora, Bled in Izola, med počitniškimi enotami Intereurope pa Kranjska Gora ter Terme Olimia in Terme Čatež. Počitniške enote so zasedene vse leto, vendar pa odgovora na vprašanje, kolikšen del enot zasedajo zunanji interesenti, nimajo, saj vodijo evidenco le po zasedenosti počitniških enot na splošno.

Ministrstvo za javno upravo razpolaga z 78 počitniškimi enotami

Profimedia
Kar nekaj "sindikalnih" počitniških nastanitev je na Hrvaškem, med njimi so otok Lošinj, otok Pag, Barbariga, Červar, Savudrija ..

Ministrstvo za javno upravo upravlja počitniške kapacitete, ki jih oddaja zaposlenim v ožji državni upravi. S tovrstnim premoženjem razpolagajo še ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo ter Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, ki svoje enote prvenstveno namenjajo zaposlenim v policiji, Slovenski vojski in zavodu za prestajanje kazni zapora. »Počitniška dejavnost je na ministrstvu za javno upravo organizirana kot lastna dejavnost. V upravljanju imamo 78 počitniških enot, od tega je 27 enot v Republiki Sloveniji in 51 enot v Republiki Hrvaški. Počitniške enote namenjamo zagotavljanju pogojev za oddih in rekreacijo ter vzdrževanju psihofizičnih sposobnosti zaposlenih v organih državne uprave. Uporabljajo jih lahko tako aktivni kot upokojeni uslužbenci organov državne uprave. Če počitniške enote ostanejo nezasedene, jih lahko uporabljajo tudi zunanji uporabniki ter neposredni proračunski uporabniki za opravljanje svoje dejavnosti,« so pojasnili.

Lokacije in cene počitniških kapacitet ministrstva za javno upravo so objavljene na njihovi spletni strani. »Kapacitete so v sezoni dobro zasedene. Da bi dosegli čim večjo zasedenost enot, pa se, kadar zanje ni interesa med zaposlenimi, te lahko oddajo tudi 'zunanjim uporabnikom'. Koliko je teh, nimajo podatka, je pa zasedenost v zadnjih letih sicer konstantna.« Kaj pa lokacije in cene? Po okrog 50 evrov na dan so stanovanja za štiri do šest oseb v Kranjski Gori, Bovcu, Bohinju in Portorožu, podobno v hrvaških Umagu, Novigradu, Maredi in na Pagu. Nekoliko dražje, po 80 evrov na dan, so v visoki sezoni hišice s po štirimi ležišči v Nerezinah na otoku Lošinju.

Slovenske železnice: zunanjih počitnikarjev je okoli petina

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ima na območju Slovenije in Hrvaške več počitniških enot, ki jih v prostih terminih lahko koristijo tudi zunanji uporabniki. Lokacije počitniških enot v  Sloveniji so Moravske Toplice, Terme Olimia – Podčetrtek, Trije kralji na Pohorju in Kranjska Gora, na Hrvaškem pa Barbariga, Červar, Otok Pag – Novalja in Otok Lošinj – Nerezine. Kot je videti na spletni strani, je celo še nekaj prostih mest, cene pa se gibljejo od 40 do 75 evrov za Slovenijo, enake cene so za Hrvaško. Kot so nam povedali po telefonu, okoli petino nastanitev oddajo zunanjim interesentom.