Abrams in leopard

»Prelomnica v vojni? Še Američani poslali tanke v Ukrajino!

G.G.
25. 1. 2023, 19.20
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 19.38
Deli članek:

Nemci in Američani se bodo še bolj vpletli v vojno v Ukrajini.

Profimedia
Ameriške tanke M1 abrams, ki jih bodo ZDA poslale Ukrajini, odlikuje predvsem močan oklep iz jekla in osiromašenega urana, ki povečuje varnost štiričlanske posadke pred sovražnim ognjem.

ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 Abrams, je napovedal ameriški predsednik Joe Biden. V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji. Zahvalil se je Nemčiji za odobritev dobave tankov leopard in ponovil, da so zaveznice pri obrambi Ukrajine popolnoma enotne. Trajalo pa bo več mesecev preden bodo tanki prispeli v Ukrajino.

Ameriški republikanski senator Lindsey Graham je za CNN povedal, da gre za "prelomnico v vojni". Po njegovi oceni bi lahko tanki Ukrajincem bistveno pomagali pri osvojitvi ozemlja, ki ga je Rusija zasedla od začetka invazije.

"To je pomemben korak na poti do zmage," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal na Twitterju in se zahvalil Bidnu.  ameriškemu kolegu Joeju Bidnu zahvalil za pošiljko tankov M1 abrams. Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je na Telegramu sporočil, da je danes zgodovinski dan, ki bo odločal o prihodnji zmagi Ukrajine.

Za Ruse gre za zaostrovanje konflikta

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Abramov se je odzval po pričakovanju. Dejal je, da gre za "očitno provokacijo usmerjeno proti Rusiji". Dodal je, da argumentacija, da gre v tem primeru za obrambno orožje ne drži. Podobne besede je že prej uporabil ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev. Po njegovih besedah je odločitev Nemčije, da pošlje Ukrajini tanke leopard, izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije. Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč - nasprotno - stavijo na njegovo zaostrovanje.

Profimedia
Ukrajina je zahtevala in bo tudi dobila tanke leopard.

Nemški kancler Olaf Scholz je sicer izključil možnost dobave bojnih letal ali napotitve kopenskih sil. Kot je dejal, se stališče, ki ga delita z ameriškim predsednikom glede pošiljanja bojnih letal Ukrajini, ni spremenilo. "Pod nobenim pogojem ne bomo poslali kopenskih enot. Rekel sem, da ne bo neposredne vpletenosti Natovih vojakov v ukrajinsko vojno. Tega ni bilo do zdaj in tudi v prihodnje ne bo. In na to se lahko vsi zanesejo," je po pisanju STA dejal Scholz.

V Iraku so zlahka uničevali iraške tanke

Ameriške tanke M1 abrams odlikuje predvsem močan oklep iz jekla in osiromašenega urana, ki povečuje varnost štiričlanske posadke pred sovražnim ognjem. Za bojišča v Ukrajini so ti tanki sicer manj primerni od nemških leopardov, predvsem zato, ker delujejo na kerozin in ne na cenejše in dostopnejše dizelsko gorivo. Ameriški tank, ki nosi ime po generalu iz vietnamske vojne Creightonu Abramsu in stane okoli devet milijonov dolarjev, je tudi precej bolj zapleteno vzdrževati kot druge tanke, vzdrževanje pa zahteva posebej izurjeno osebje. To je Pentagon doslej izpostavljal kot glavni razlog, zakaj ni bil naklonjen pošiljanju abramsov Ukrajini. Najodmevnejši spopad med ameriškimi abramsi in tanki ruske izdelave se je zgodil v času prve zalivske vojne proti Iraku, ko so ameriški vojaki iraške tanke uničevali kot po tekočem traku, pri tem pa sami niso bili v večji nevarnosti.

Tank abrams lahko hitrost 67,5 kilometra na uro, njegov obseg delovanja pa je 426 kilometrov. Oborožitev je klasična s 120 milimetrskim topom in dvema težkima strojnicama. Vendar pa prednjači z oklepom chobham in elektroniko, ki mu omogoča, da zadane sovražnika mimo skoraj vseh ovir v vseh vremenskih razmerah. Prav zaradi tega je drag ter zahteva drago in zapleteno vzdrževanje. Opremljen je tudi s posebnimi dimnimi bombami za motenje sovražnikovega sistema za merjenje. Poveljnik tanka lahko avtomatično spremlja vse svoje in sovražne tanke, sistem pa vsebuje številne varovalke, tako da lahko deluje tudi, če se kaj pokvari. Glavna razlika med abramsom in drugimi zahodnimi tanki v primerjavi z ruskimi pa je v skladiščenju streliva.