Protestirali bodo pred vlado

Gasilci bodo protestirali pred vlado, srečanje s ministrom Šarcem neuspešno

E.J./STA
25. 1. 2023, 18.25
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 18.29
Deli članek:

K temu so jih spodbudili parcialni dvigi posameznim skupinam, čeprav je vlada zagotavljala, da do teh ne bo prihajalo.

STA
Generalni sekretar sindikata David Švarc pravi da zgolj na obljube, da se bo odpravljajo plačna nesorazmerja, ne morejo več pristajati.

V sindikatu poklicnega gasilstva tudi po današnjem srečanju z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem ostajajo pri napovedi protestnega shoda pred poslopjem vlade 16. februarja. Kot je dejal generalni sekretar sindikata David Švarc, zgolj na obljube, da se bo odpravljajo plačna nesorazmerja, ne morejo več pristajati.

Bobo
V sindikatu poklicnega gasilstva ostajajo pri napovedi protestnega shoda pred poslopjem vlade 16. februarja.
8 plačnih razredov

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je vlado in ministrstvo za obrambo pred dvema tednoma pozval k dogovoru o dvigu plač poklicnim gasilcem. Zahtevajo osem plačnih razredov. Pri tem so pojasnili, da so jih k temu spodbudili parcialni dvigi posameznim skupinam, čeprav je vlada zagotavljala, da do teh ne bo prihajalo.

Vladni strani so kot rok za dogovor določili petek, 27. januar. V nasprotnem primeru so napovedali stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. Po Švarčevih besedah pa se jim je zdelo korektno, da še prej svoje zahteve predstavijo resornemu ministru in še enkrat pozovejo k izpolnitvi zahtev.

STA
Marjan Šarec , obrambni minister je danes pojasnil, da sicer razume njihove zahteve, a ministrstvo ni tisto, ki bi jim lahko dvignilo plače.
Današnjega srečanja z ministrom so se udeležili predsedniki sindikatov vseh poklicnih gasilskih enot. Kot je povedal Švarc, jim je minister danes pojasnil, da sicer razume njihove zahteve, a ministrstvo ni tisto, ki bi jim lahko dvignilo plače, pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij pa bodo potekala skupaj s pogajanji o prenovi plačnega sistema javnega sektorja.