"Prevaranti" in "barabe"

Rusom, ki so med vojno v Ukrajini emigrirali, grozi zaplemba premoženja

J.V.
13. 1. 2023, 10.30
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 18.43
Deli članek:

Predsednik ruske dume je tiste, ki so odšli iz države, označil za barabe in prevarante.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin je državljane, ki so po invaziji na Ukrajino emigrirali, označil za barabe in prevarante ter predlagal, da se jim zapleni premoženje, kot nadomestilo za povzročeno škodo domovini. "V zadnjem času nekateri naši sodržavljani menijo, da je mogoče žaliti Rusijo, njene prebivalce, vojake in častnike ter odkrito podpirati zlikovce, naciste in morilce," je uvodoma poudaril v zapisu na Telegramu.

"Barabe, ki so odšle, živijo udobno zahvaljajoč naši državi. Medtem ko so v tujini, doma oddajajo nepremičnine in še naprej prejemajo finančne koristi na račun tistih, ki so ostali. Hkrati si dovolijo javno polivati gnojnico po Rusiji, žaliti naše vojake in častnike. Imajo se za nedotakljive in verjamejo, da jih roka pravice ne more doseči."

"V skladu z zakonodajo Ruske federacije se takšne izjave lahko obravnavajo kot pozivi k ekstremizmu, rehabilitaciji nacizma ali diskreditaciji oboroženih sil. Ugotovitev kaznivega dejanja je naloga preiskave." "V tem primeru bi bilo dobro dopolniti ustrezne člene kazenskega zakonika s klavzulo o zaplembi premoženja prevarantov v Ruski federaciji," je zaključil Volodin. Svoj umotvor je dal na referendum sledilcem, pri čemer je izbral samo tiste emotikone, ki ga predlog bolj ali manj podpirajo.