Napeto v Južni Afriki

Predsednik Cyril Ramaphosa v škandalu, ki vključuje kavč, govedo in morda milijone dolarjev

E. J.
2. 12. 2022, 15.15
Deli članek:

Južnoafričani čakajo, mnogi v globoki zaskrbljenosti, da izvejo, ali bo predsednik Cyril Ramaphosa odstopil zaradi mračnega in zelo politiziranega škandala, ki vključuje govedo, kavč in krajo stotisočev (in morda milijonov) dolarjev.

profimedia
Nobenega dvoma ni, da je bil primer proti Cyrilu Ramaphosi - vsaj na začetku - politično motiviran. A zgodbe o kovčku denarja v kavču, pozivi, naj se raje vrne na delo farmo goveda so načele njegov zgled in zahopd se sprašuje, ali gledamo počasen razpad stranke, ki je nekoč Južno Afriko osvobodila apartheida – in poraz na volitvah leta 2024?

Ali gledamo počasen razpad stranke, ki je nekoč Južno Afriko osvobodila apartheida – in poraz na volitvah leta 2024? Zdaj je veliko odvisno od srečanja voditeljev vladne stranke v državi, Afriškega nacionalnega kongresa (ANC), ki se začne danes, v petek. Najbolj goreči podporniki Ramaphose, ki ostaja priljubljen voditelj, ta trenutek opisujejo kot boj na vse ali nič med dostojnim človekom, ki obupno poskuša očistiti s korupcijo prežeto državo, in silami kaosa z ANC, ki se ga poskušajo znebiti, da bi obdržali svoj plen in se obvarovali iz zapora.

profimedia
Južnoafriški podpredsednik Cyril Ramaphosa govori med prireditvijo ob tretji obletnici smrti nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele v Johannesburgu v Južni Afriki decembra 2016.
Primer proti Ramaphosi – dolarji v kavču

Nobenega dvoma ni, da je bil primer proti Ramaphosi - vsaj na začetku - politično motiviran, poroča BBC. Dobro znani politični tekmec, povezan z osramočenim nekdanjim južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo, je namreč dramatično razkril obtožbe, da so milijoni dolarjev – ki so bili skriti v kavču - izginili iz farme Phala Phala v lasti predsednika Ramaphose in da je bilo vse skupaj prikrito s sodelovanjem policije. Predsednik – premožni poslovnež in nekdanja ikona osvobodilnega boja, ki ga je nekoč podpiral Nelson Mandela, da bi ga nasledil – je vzvišeno izjavil, da je nedolžen.

Toda zgodba ni izginila in sčasoma, ko so pricurljale nove podrobnosti, celo nekateri njegovi podporniki priznali, da so Ramaphosa in njegovi pomočniki slabo ravnali. "Obstajajo vprašanja, na katera ni mogel odgovoriti ... o teh ogromnih vsotah gotovine. Povedal nam je, da bi vsa podjetja dal na slepo zaupanje. Mislim, da je bil zelo neroden in nepreviden ... in da je brez stika z realnostjo," je dejal Nombonisa Gasa, politični analitik.

profimedia
Predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa zapušča Downing Street 10 po srečanju z britanskim premierjem Rishijem Sunakom. To je prvi državniški obisk, ki ga gosti Združeno kraljestvo s kraljem Karlom III. kot monarhom, in prvi državniški obisk južnoafriškega voditelja po letu 2010, zgodil se je 23. novembra 2022.

Kaj pa zdaj?

V pregretem svetu ANC - stranke, ki je tako dolgo na oblasti, da njeni besni notranji spori zdaj spominjajo na odprto vojno - so kampanje in prepiri v polnem teku. Stranka naj bi še ta mesec izbrala vodjo in Ramaphosa je lahki favorit za zmago. Toda ti izračuni se zdaj hitro spreminjajo. Obširno so poročali, da se je gospod Ramaphosa že odločil za odstop, vendar ga zavezniki prepričujejo, naj še enkrat premisli ali vsaj pridobi čas, da bi zagotovil nemoten prehod k nekomu, ki je verodostojen. Toda ali bi lahko kdorkoli v sedanjem vodstvu ANC, ki so sami omadeževani z obtožbami o korupciji, pridobil toliko podpore po vsej državi, kot jo še vedno uživa Ramaphosa? In če ne, ali gledamo počasen razpad stranke, ki je nekoč Južno Afriko osvobodila apartheida – in poraz na volitvah leta 2024?

Glavna južnoafriška opozicijska stranka, Demokratično zavezništvo, vsekakor upa, da bo lahko izkoristila trenutno krizo in poziva k predčasnim volitvam. Nekateri analitiki vidijo upad ANC kot neizogiben in dober za mlado demokracijo v državi. »Večina Južnoafričanov je res zaskrbljenih, kaj se bo zgodilo. Ker ni nikogar, ki bi bil pripravljen zamenjati Ramaphoso. Toda to je začetek konca za ANC – in to je dobra stvar. ANC je naredil svoje. Osvobodil je državo. Čas je za nekaj novega,« je dejal politični analitik Thembisa Fakude.

profimedia
Britanski kralj Karel III. pozira za slike z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso med uradnim slovesom ob koncu državnega obiska, v Buckinghamski palači 23. novembra 2022.
Zdi se malo verjetno, a še vedno možno, da bo frakcija Zuma znotraj ANC uspela izkoristiti kaos, se vrniti na oblast in iztiriti celotno protikorupcijsko akcijo. To bi bil recept za politično pozabo na naslednjih volitvah. "Frakcija Zuma se bori za povezovanje, poleg tega, da ima skupina ljudi težave, ker bi se lahko soočili z obtožbami korupcije. Vendar je prezgodaj reči, da se ne morejo vrniti," je dejala Gasa. Toda tudi zmerno sposobna zamenjava za Ramaphoso bo verjetno pretresla trge in odgnala nekaj tujih vlagateljev, ki so še vedno pripravljeni dati Južni Afriki priložnost, v času, ko gospodarstvo – ki se spopada s skoraj vsakodnevnimi izpadi električne energije – težko okreva po pandemiji in letih državne korupcije v obdobju gospoda Zume. Ker nobena verodostojna stranka ni pripravljena izkoristiti bojev ANC, je zaskrbljujoče, da se Južna Afrika usmerja v obdobje zelo nepredvidljive in nestabilne koalicijske politike, ki jo manjše populistične stranke zlahka izkoristijo, še poroča BBC.

Naj se vrne k živinoreji!

Kar zadeva samega predsednika Ramaphoso – mnogi se sprašujejo, ali ima želodec za dolgotrajno bitko ali pa bi poslovnež milijarder, ki je hvaljen zaradi institucionalnega pristopa k vladi, a kritiziran zaradi pomanjkanja politične moči – morda raje zapustil ANC in svoje bitke ter se vrnil k živinoreji.