Prejeli »krvav paket«

Groza na ukrajinskem veleposlaništvu v Zagrebu

S.R.
2. 12. 2022, 13.49
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 13.56
Deli članek:

»Krvave pakete,« v katerih so se nahajale živalske oči, je danes prejelo več ukrajinskih veleposlaništev po Evropi. O incidentu poročajo tudi s Hrvaške.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po drami v Madridu, kjer je ukrajinsko veleposlaništvo prejelo pisemsko bombo, v eksploziji pa se je poškodoval en uslužbenec, so danes ukrajinska veleposlaništva na Hrvaškem, Madžarskem, Nizozemskem, v Poljski in Italiji prejela »krvave pakete,« poroča tiskovna agencija Reuters. V paketih so se nahajale živalske oči, namočene v tekočino z »značilno barvo in vonjem.« Pakete so po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinskega zunanjega ministrstva Olega Nikolenka prejeli tudi na konzulatih v Neaplju, Krakovu in Brnu.

Nikolenko je pojasnil, da sporočilo teh paketov še proučujejo in da je zunanji minister Dmitro Kuleba že odredil okrepitev varnostnih ukrepov na vseh veleposlaništvih in konzulatih. Medtem naj bi vhod stanovanja ukrajinskega veleposlanika v Vatikanu z iztrebki onečedili vandali, grožnjo z bombo pa naj bi prejelo tudi ukrajinsko veleposlaništvo v Kazahstanu.

»Upravičeno domnevamo, da je v teku dobro načrtovana kampanja terorja in ustrahovanja ukrajinskih veleposlaništev in konzulatov,« je glede dogodka izjavil Kuleba, ki je dodal, da jih ne morejo ustaviti na diplomatski fronti, zato zdaj poskušajo z ustrahovanjem. Po njegovih besedah ti poskusi ne bodo imeli učinka. »Še naprej si bomo učinkovito prizadevali za zmago Ukrajine.«