Politika mora ostati pred vrati

Bobnarjeva: Pri tem bom vztrajala, tudi če me bo to stalo ministrskega mesta

S.R./STA
2. 12. 2022, 13.26
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 14.02
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je včeraj Boštjana Lindava znova imenovala za v. d. generalnega direktorja policije, čeprav si notranja ministrica Tatjana Bobnar želi, da bi ga na to mesto imenovali s polnim mandatom. Lindav uživa njeno polno zaupanje, je poudarila danes.

Bobo
Tatjana Bobnar

Lindav je bil na uradniškem svetu ocenjen kot primeren za to funkcijo, zato ga je predlagala za imenovanje s polnim mandatom. "Da pa ne bi policija z današnjim dnem ostala brez vodje, je bil včeraj imenovan kot vršilec dolžnosti," je dejala Bobnar.

Kot je Tatjana Bobnar pojasnila v današnji izjavi za medije, se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Vztraja pri stališču, da se politika ne sme vmešavati v delo policije. "Prepričana sem, da je nazadnje to tudi stališče vlade Republike Slovenije, ker konec koncev je to ljudem obljubljala," je bila jasna. Napovedala je še, da bo pri tem bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta. "To me je 13. marca 2020 stalo položaja generalne direktorice policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, in na tem stališču stojim tudi sedaj kot ministrica za notranje zadeve," je dejala.

Lindav je bil od vsega začetka njena izbira za funkcijo generalnega direktorja policije, zato ker je karierni policist, profesionalen, strokoven, predvsem pa je tudi v zadnjih dveh letih, ko so se dogajale zlorabe znotraj policije, pokazal dobršno mero poguma in skupaj z nekaterimi drugimi o tem tudi spregovoril na parlamentarni preiskovalni komisiji, je naštela ministrica. "Tudi na podlagi teh pričanj je lahko politika v predvolilnem času sporočala, kaj vse je treba v policiji spremeniti," je izpostavila.

Tako zahteven resor lahko po njenih besedah vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. "Ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug," je poudarila. Depolitizacijo policije so po njenih navedbah volivci na aprilskih volitvah prepoznali kot pomembno nalogo. "In to ves čas z vodstvom policije tudi delamo, torej krepimo zakonitost in spoštovanje človekovih pravic," je dejala. Na vprašanje, kaj zanjo pomeni, če vlada Lindavu ne bo podelila polnega mandata, pa je odgovorila, da bo odločitev pustila za takrat. "Seveda je medsebojno zaupanje zelo pomembno, ampak saj veste, zaupanje mora iti v obe smeri," je izpostavila.

Bobo
Boštjan Lindav

"Tega načela ne bom prekršil"

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. Izpostavil je, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri demokratizacije policije, kot jo v večini drugih organov, kjer teh problemov z imenovanji ni bilo, niso. "Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe to zaupanje spet pridobila. In če kdo ocenjuje delo policije, je to seveda ljudstvo, družba," je dejal.

Na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, je odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil."