Porušena razmerja

Ajanović Hovnik: Enotni plačni sistem že vrsto let ne izpolnjuje zastavljenih ciljev

STA
2. 12. 2022, 11.08
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 11.11
Deli članek:

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na tradicionalnem Posvetu direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu v Lipici predstavljala plačano politiko in gibanje plač v času od leta 2008 do danes in izzive plačnega sistema v prihodnje. Eden izmed ključnih ciljev bo upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja, meni.

Bobo
Sanja Ajanović Hovnik

Na četrtkovem posvetu je ministrica poudarila, da obstoječi enotni plačni sistem javnega sektorja že vrsto let ne naslavlja več aktualnih potreb, prav tako ne izpolnjuje zastavljenih ciljev, so sporočili z ministrstva za javno upravo. "Podatki in analize kažejo, da je povprečna plača različno rasla po posameznih dejavnostih in poklicnih skupinah znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, med posameznimi poklicnimi skupinami so se porušila razmerja," je dejala. Po njenih navedbah so porušena tudi razmerja med plačami javnih uslužbencev in funkcionarjev.

To pa so nekateri izmed izzivov, ki zahtevajo drugačen razmislek o novem plačnem sistemu javnega sektorja, je pojasnila Ajanović Hovnik.

Prav tako meni, da bo treba ob prenovljenem plačnem sistemu ob enotni ureditvi vsebin, ki predstavljajo skupne temelje plačnega sistema, upoštevati specifike posameznih delov javnega sektorja. Po besedah ministrice pa bo treba upoštevati tudi povezanost plače z rezultati dela in večjo fleksibilnostjo, manj naj bi bilo administriranja in poenostavitev sistema.

Posvet direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu je v Lipici organiziralo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenija. Posvet ponuja priložnost za kritično razpravo ter izmenjavo mnenj zdravstvenega managementa glede aktualnih razmer v zdravstvu.