Nov lovec

Zahodne sile s skupnim razvojem novega, naprednega bojnega letala?

S.R.
2. 12. 2022, 08.25
Deli članek:

Japonska naj bi prelomila tradicijo, z Združenim kraljestvom in Italijo naj bi snovala novo sodobno lovsko letalo.

Profimedia
Prototip britanskega bojnega letala tempest.

Vse tesnejše sodelovanje zavezniških sil na področju vojaške industrije se bo kot kaže odrazilo tudi v skupnem razvoju novega bojnega letala. Po poročanju tiskovnega agencije Reuters, ki se opira na vira, seznanjena z načrti, naj bi namreč Japonska, Združeno kraljestvo in Italija že naslednji teden naznanile prelomni sporazum na področju razvoja naprednega lovskega letala.

Vodenje projekta naj bi bilo v rokah britanske korporacije BAE Systems in japonskega velikana Mitsubishi Heavy Industries, podrobnejši načrt razvoja pa naj bi izdelali v začetku naslednjega leta.

Profimedia
Prototip britanskega bojnega letala tempest.

Britanci so že pred nekaj leti razvili in predstavili prvi prototip lovca z imenom »tempest,« julija letos pa so se pojavila tudi poročila o razvoju japonskega bojnega letala F-X. Japonska, ki doslej razen z ZDA z drugimi državami še nikoli ni sodelovala v večjih projektih na področju vojaške industrije, bo sicer sredi decembra predstavila novo strategijo nacionalne varnosti in načrt javnih naročil za vojaško opremo. V naslednjih petih letih naj bi izdatke za obrambni proračun povišali na kar pet odstotkov BDP, nabava pa naj bi vključevala tudi nove rakete dolgega dosega, s čimer želijo Kitajsko odvrniti od vojaških operacij na območju Vzhodnokitajskega morja, še poroča Reuters.