Pestra sobota

Snežinke na severu, nevarnost žleda in poledice na Notranjskem in Kočevskem

G.G.
2. 12. 2022, 09.05
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 09.22
Deli članek:

V jutranjih urah je zapadlo za ščepec snega v nižinah, višje nekaj centimetrov več. V soboto pa predstavljata nevarnost žled in poledica.

STA
Prizor iz leta 2014, ko je katastrofalni žledolom prizadel več območjih v Sloveniji.

Čez dan bodo padavine ponehale, vendar bo Slovenija ostala v padavinskem območju še nekaj dni. Vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Janez Markošek je za soboto napovedal novo vremensko motnjo, ki bo v Slovenijo prilezla z juga in prinesla »pestro vreme«, ki bo ponekod zahtevalo precej previdnosti, lahko pa povzroči tudi nekaj škode. O čem je govora?

V višinah bo začel pritekati toplejši zrak in nad 1000 metri se bo temperatura povzpela nad ledišče. V nižinah severne Slovenije bo jutri dopoldne snežilo, v Ljubljanski kotlini deževalo, posebej zanimivo pa bo na Notranjskem in na Kočevskem. Ker bo v nižinah ostal zajezen hladen zrak, lahko dežne kapljice zmrznejo, zato lahko nastane žled in poledica. Tako se bo na tem koncu nadaljevalo čez celo soboto. Kjer bo še dopoldne snežilo, se bo meja sneženja dvigala in bo v popoldanskih urah začelo deževati.

V nedeljo se bodo temperature povsod dvignile. Občasno bo deževalo, meja sneženja bo nad 1000 metri nadmorske višine.