Kaj ovira Putina pri iskanju kompromisa?

Biden izjavil, da je pripravljen govoriti s Putinom, če bi končal vojno - Putin mu je že poslal odgovor

E. J.
2. 12. 2022, 13.50
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 13.51
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je v včeraj dejal, da je pripravljen govoriti s Putinom, če bo šef Kremlja iskal način za končanje vojne, vendar Putin tega še ni nakazal. Putin je danes odgovoril in pojasnil, kaj ga pri tem ovira.

profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin se je 1. decembra srečal z udeleženci 2. kongresa mladih znanstvenikov v Parku znanosti in umetnosti Sirius v Sočiju v Rusiji. Imel je tudi čas odgovoriti ameriškemu predsedniku Bidnu, kaj si misli o njegovih izjavah tistega dne.

Ameriški predsednik Joe Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron sta predstavila enotno fronto glede Ukrajine, pri čemer je Biden dejal, da se bo pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, če bo pripravljen končati vojno in le po posvetovanju z zavezniki Nata. "Pripravljen sem govoriti z gospodom Putinom, če dejansko obstaja interes, da se odloči, da išče način za konec vojne. Tega še ni storil," je Biden povedal na včerajšnji novinarski konferenci v Beli hiši z Macronom, poroča Guardian.

profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron sta predstavila enotno fronto glede Ukrajine.
Macron je dejal, da se bo še naprej pogovarjal s Putinom, da bi "poskušal preprečiti stopnjevanje in doseči nekaj zelo konkretnih rezultatov", kot je varnost jedrskih elektrarn. Biden in Macron sta se zavezala, da bosta Rusijo odgovarjala za "obsežno dokumentirana grozodejstva in vojne zločine" v Ukrajini.

profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden, žena Jill, francoski predsednik Emmanuel Macron in žena Brigitte Macron ob prihodu na državniško večerjo, ki je potekala v Beli hiši v Washingtonu včeraj, v četrtek.
Na tiskovni konferenci  je Biden še dejal, da je bil šokiran nad brutalnostjo Rusije v Ukrajini, vendar je vztrajal, da Vladimirju Putinu "ne bo uspelo", in dodal: "S predsednikom Macronom sva se odločila, da bova še naprej sodelovala pri pozivajo Rusijo k odgovornosti za svoja dejanja in ublažijo globalne posledice Putinove vojne na preostali svet."

Vladimir Putin odgovoril

Vladimir Putin odprt za pogovore o morebitni rešitvi v Ukrajini, vendar zavračanje ZDA, da bi priznala aneksirana ozemlja kot rusko, ovira iskanje morebitnega kompromisa, so sporočili iz Kremlja. Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek dejal, da je pripravljen govoriti s Putinom, če bo šef Kremlja iskal način za končanje vojne, vendar Putin tega še ni nakazal.

profimedia
Kljub resnim temam sta bila oba predsednika praznično razpoložena.