Vilo so prodajale naslednice Jugoslavije

Titova vila v New Yorku prodana za 50 milijonov dolarjev, Sloveniji 14 odstotkov kupnine

E. J.
29. 9. 2022, 11.21
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 12.14
Deli članek:

Ena od najstarejših newyorških vil je bila prvič po 76 letih prodana v gotovini v vrednosti 50 milijonov dolarjev, poroča Mansion Global. Nič posebnega, če ne bi šlo za Titovo vilo, ki jo je leta 1946 kupila Jugoslavija za potrebe diplomacije, Slovenija pa bo zdaj od te prodaje dobila nekaj več kot sedem milijonov dolarjev. Posel je namreč zahteval sodelovanje več evropskih držav, med njimi tudi Slovenije, še poroča nepremičninski portal.

dk
Nepremičninski agent je še povedal, da je imel jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito izjemen okus za nepremičnine, vila v New Yorku pa je bila nedvomno kronski dragulj v nepremičninskem portfelju pokojne Jugoslavije.

Dvorec Beaux-Arts, ki je bil nekoč v lasti člana družine Vanderbilt, do pred kratkim pa ga je zasedala stalna misija Srbije pri Združenih narodih, je bil ocenjen na 50 milijonov dolarjev. Prodajalci so bili skupina petih evropskih držav, ki so podedovale premoženje po razpadu Jugoslavije.

Kupec, poslovnež iz Londona, ostaja skrivnosten in nikoli bil v stavbi, je potrdil Tristan Harper iz nepremičninske agencije Douglas Eliman in dodal, da je bila prodaja vaja iz mednarodne diplomacije, ki zahteva sodelovanje več evropskih držav, ki so bile včasih politično sprte.

Posnetek zaslona/You Tube
Prodaja je bila prava vaja iz diplomacije, pravi nepremičninski posrednik, saj je vilo prodajalo 5 držav, med njimi tudi Slovenija. Na fotografiji je veličastno stopnišče.

Dvorec se nahaja na Peti aveniji in obsega okoli 20.000 kvadratnih metrov. Hišo, ki jo je okoli leta 1905 zasnoval Warren & Wetmore, arhitekturno podjetje za Grand Central Terminal, je pozneje kupila Emily Vanderbilt White, vnukinja Corneliusa Vanderbilta.Leta 1946 ga je prodala jugoslovanski vladi.

Posnetek zaslona/You Tube
Vila ima pogled na Centralni park, neprebojna okna in Faradayevo kletko, iz katere so diplomati opravljali telefonske klice.
Po razpadu Jugoslavije leta 1991 je dvorec podedovalo pet držav naslednic – Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija in Srbija – ki so se strinjale, da bodo razdelile premoženje Jugoslavije v skladu s sporazumom.

Harper je dejal, da je dvorec na Peti aveniji, ki ima bakreno mansardno streho, "kronski dragulj" portfelja nekdanje Jugoslavije. Stropi so visoki tudi 34 metrov, ima strešno okno z bronastim okvirjem in veliko stopnišče. Dnevna soba je neposredno obrnjena proti Centralnemu parku, soba v prvem nadstropju pa je prekrita z ročno poslikanimi zlatimi lističi.

Posnetek zaslona/You Tube
Soba v prvem nadstropju pa je prekrita z ročno poslikanimi zlatimi lističi.
Vila je bila na trgu za 50 milijonov dolarjev že leta 2017 in Harper je dejal, da je takoj dobil dve ponudbi po polni ceni. "Tisto nedeljo zjutraj sem na svoj mobilni telefon prejel dva klica dveh milijarderjev s Forbesovega seznama," je dejal. "Potem smo obtičali v birokraciji." Po sporazumu so se morale o prodaji strinjati vse države. Vztrajali so tudi pri tem, da so bili vsi v isti sobi za podpisovanje dokumentov. 

Dvorec je bil naslednjih nekaj let tako na trgu in izven njega. Umaknili so ga s trga, potem ko je leta 2018 v tretjem nadstropju izbruhnil električni požar, lastniki pa so morali popraviti škodo.

Junija 2021 so prodajalci prejeli ponudbo za nakup dvorca v celoti v gotovini za 50 milijonov dolarjev. Tokrat so države prišle do soglasja, je dejal Harper. Pogoji sporazuma pa dajejo vsaki državi drugačen lastniški delež. Slovenija ima na primer 14-odstotni lastniški delež in naj bi s poslom dobila nekaj več kot 7 milijonov dolarjev, so še zapisali.

Stavba, ki je bila desetletja večinoma nedotaknjena, nima centralnega prezračevanja, plin pa so zaprli po električnem požaru leta 2018. V dnevni sobi, ki gleda na Central Park, so neprebojna okna. V stavbi obstaja celo Faradayeva kletka, ki so jo diplomati uporabljali za zasebne telefonske klice med hladno vojno. "Za obnovo stavbe bo potrebnih tri do pet let in vsaj 20 milijonov dolarjev," je povedal Harper.