Po referendumih že kmalu vključitev v Rusijo?

Na moskovskem Rdečem trgu so se pojavili ogromni video ekrani, Švedska pa je našla že četrto luknjo v plinovodu

E. J.
29. 9. 2022, 09.21
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 09.49
Deli članek:

Švedska obalna straža je našla že četrto uhajanje plina na plinovodu Severni tok. Zjutraj pa so se na Moskovskem Rdečem trgu pojavili velikanski video ekrani in plakati, ki slavijo rezultat referendumov - vključitev spornih regij bi se lahko zgodila že kmalu, še pred 70. rojstnim dnem predsednika Putina 7. oktobra.

profimedia
V Moskvi na Rdečem trgu so se pojavili velikanski video zasloni in plakati, ki slavijo priključitev 4 regij, kjer je potekal referendum za priključitev k Rusiji. Na fotografiji pa je ruski predsednik Vladimir Putin med marčevskim koncertom-shodom, ki je bil posvečen dnevu ponovne združitve Krima z Rusijo.

Obalna straža je sporočila, da je odkrila puščanje na plinovodu, potem ko sta bila v ponedeljek poškodovana dva cevovoda, ki vodita iz Rusije v Nemčijo, na skupno treh mestih, je poročal švedski časnik Svenska Dagbladet. "Dve od teh štirih poškodb sta v izključni ekonomski coni Švedske," je za časnik povedala tiskovna predstavnica obalne straže Jenny Larsson. Drugi dve škodi sta v izključno danski ekonomski coni, poroča Reuters.

Švedska: Nobenega dvoma ni, da so bile to eksplozije

Vir britanskih obrambnih sil je za Sky News povedal, da je puščanje plinovoda v Baltskem morju povezano z uporabo daljinsko sproženih podvodnih eksplozivnih naprav. Dodal je, da bi lahko mine pred nekaj meseci ali celo leti s podvodnim dronom spustili na morsko dno na dolgi vrvi, jih spustili čez bok ladje in postavili ob plinovod.

profimedia
Našli so že četrto spuščanje -. Švedska pa je tudi povedala, kak je do eksplozij pod vodo sploh prišlo.
Ko so odkrili prvo uhajanje plina, je plin že tri dni uhajal v Baltsko morje. Švedski nacionalni seizmološki center je pred tem sporočil, da so postaje zabeležile "močne podvodne eksplozije" na območju, kjer je prišlo do uhajanja plina. "Nobenega dvoma ni, da so bile to eksplozije," je dejal Bjorn Lund, seizmolog z univerze Uppsala, ki je del švedske nacionalne potresne mreže.

Priključitev delov Ukrajine še pred Putinovim rojstnim dnevom

Danes zjutraj pa so na Rdečem trgu v Moskvi postavili ogromne video zaslone in plakate, ki zagovarjajo priključitev delov Ukrajine k Rusiji. Na njih so napisi: "Doneck, Lugansk, Zaporizhzhia, Herson - Rusija!"

Moskva je po referendumih, ki jih je Zahod sicer obsodil, očitno pripravljena uradno priključiti te dele Ukrajine.

Prebivalci, ki so v zadnjih dneh pobegnili s teh območij na območja pod nadzorom Ukrajine, so povedali, kako so proruski uradniki z orožjem silili ljudi, da so na ulici izpolnili glasovnice.

profimedia
Vladimir Putin bo 7. oktobra praznoval 70. rojstni dan.
Vodja zgornjega doma ruskega parlamenta je dejal, da bi o vključitvi štirih regij v Rusijo lahko razmislili 4. oktobra, tri dni pred 70. rojstnim dnem ruskega predsednika Vladimirja Putina, še poroča Reuters.