Operacija "Tower Trash"

FOTO: Nevarne odpadke skladiščili v Italiji in jih nezakonito odlagali na območju Divače

J.V.
29. 9. 2022, 10.22
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 19.06
Deli članek:

Slovenska policija je sodelovala v zaključni preiskavi kriminalne združbe, ki je v Italiji skladiščila odpadke in jih nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko.

PU Koper
Nezakonito odloženi komunalni odpadki na območju Divače.

Operacijo imenovano "Tower Trash" je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji tožilskega urada v Benetkah. Opravljenih je bilo skupno 24 hišnih preiskav pri akterjih, ki so osumljeni, da so v verigi preskrbe z odpadki delovali na različne načine, od nezakonite proizvodnje, obdelave in transporta, sporoča tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

Med osumljenimi sta dva z dvojnim državljanstvom Italije in Slovenije ter dve podjetji s sedežem v Kopru. Preiskava je potekala med letoma 2019 in 2020, člani kriminalne združbe pa so pri trgovanju z odpadki uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

Nerazvrščeni odpadki, guma, plastika, ostanki usnja in nevarne embalaže so bili skladiščeni v občinah Borgo Veneto, Remanzacco in Monfalcone. V večjih količinah so bili prepeljani in odrvženi na območju Divače. V preiskavi so kriminalisti našteli več kot 70 nezakonitih pošiljk oziroma več kot 1700 ton nezakonito odloženih odpadkov. Osumljeni naj bi s takšnimi manevri zaslužili več kot 400 tisoč evrov.

PU Koper
Skupno so osumljeni nezakonito odložili za 1700 ton odpadkov, zaslužili pa skoraj pol milijona.