Skupina Wagner in vojna v Ukrajini

Če imajo denar, lahko vojno "odsedijo" po bordelih in barih v Lugansku

J.V.
29. 9. 2022, 08.56
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 09.21
Deli članek:

Izbrani obsojenci paravojaške skupine Wagner si lahko plačajo pot na svobodo, medtem pa številni mobilizirani Rusi odhajajo na fronto kot "kanonfuter".

arhiv Reporterja
Ruski plačanci iz zasebne vojaške agencije Wagner group.

O tem kako paravojaška organizacija Wagner v svoje vrste novači navadne kriminalce za vojno v Ukrajini smo že poročali. Zdaj do ruskih oblasti kritični spletni portal Gulagu.net razkriva, kako si ti ljudje s skrivanjem po bordelih in barih v Lugansku plačujejo pot na svobodo, medtem ko številni mobilizirani Rusi odhajajo na fronto kot "kanonfuter". 

Skupina Wagner je ruska paravojaška organizacija, zasebna najemniška vojska, ki se bori v državah, kjer ima Rusija geopolitični interes, a hkrati tam ne želi biti preveč opazna. Pravijo ji tudi vojska duhov ali Putinova skrivna vojska, na katero letijo očitki o vojnih hudodelstvih v Afriki, Siriji in zdaj v Ukrajini.

Profimedia
Logo paravojaške Skupine Wagner, imenovane tudi Putinova skrivna vojska ali vojska duhov.

Skupino vodi in financira oligarh Jevgenij Prigožin, tesno povezan s predsednikom Vladimirjem Putinom. Sredi septembra je na Twitterju zaokrožil posnetek, kako Prigožin v enem od ruskih zaporov novači nove člane. In kot razkriva Gulagu.net, z njimi zdaj služi bajne denarce.

Obsojeni kriminalci si lahko pot na svobodo prislužijo po pol leta bojevanja v Ukrajini. Imajo pa še dve možnosti. Če imajo denar, lahko bojevanje "odsedijo" po bordelih in barih v Lugansku. Brez sodelovanja v vojni. Če pa kriminalci plačajo še več, jim je izdan nov potni list z identiteto kakšnega ruskega borca iz Luganska, ki je zares padel v vojni. Ta "servis" bojda stane 300 tisoč dolarjev in več.