Trgovina z drogami

Oče bodoče italijanske premierke je v zaporu preživel devet let

M.K.
29. 9. 2022, 11.00
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 11.12
Deli članek:

Očeta bodoče premierke Italije Giorgie Meloni, Francesca Melonija, je deželno sodišče v Palmi obsodilo na devet let zapora zaradi kaznivega dejanja trgovine z drogami. Očeta so septembra 1995 aretirali skupaj z dvema sinovoma in zetom v pristanišču Maó na Menorki, zaradi tovora skoraj 1500 kilogramov hašiša, ki je veljal za enega največjih zasegov drog na Balearskih otokih.

Profimedia
Kako bo videti vladavina Giorgie Meloni, bo pokazal čas.

V sojenju, ki ga je spremljal časopis Diario de Mallorca, je Francesco Meloni priznal odgovornost za tovorjenje mamil, za kar je bil naslednje leto, septembra 1996, obsojen na devet let zapora zaradi kaznivega dejanja zoper javno zdravje in drugega tihotapstva. Njegova dva sinova in njegov zet so dobili štiri leta zaporne kazni.

Na zaslišanju, ki je potekalo v začetku septembra istega leta na drugem oddelku pokrajinskega sodišča v Palmi, je Meloni dejal, da je sorodnike peljal na potovanje pod pretvezo, da gre za običajen izlet. Povedal je tudi, da so se njegovi sorodniki, ko so videli drogo, razjezili nanj in želeli zapustiti ladjo, zaradi česar so tudi pristali v Maóju. Francesco Meloni je v svoji izjavi pred sodiščem prevzel polno odgovornost za prevoz mamil iz Maroka na Menorko.

Tihotapil zaradi bankrota

Kot razlog je oče bodoče italijanske premierke Giorgie Meloni navedel bankrot, izgubil je hotelske in nepremičninske posle na Kanarskih otokih ter imel velike dolgove. Francesco Meloni je vodil restavracijo Marqués de Oristano na otoku La Gomera in imel še dve podjetji registrirani na svoje ime v provinci Santa Cruz de Tenerife.

Po Melonijevih besedah ga je brezizhodna situacija na kanarskem otočju pripeljala do tega, da je sprejel posel nekega Maročana, ki mu je ponudil možnost, da zasluži približno petdeset milijonov pezet za prevoz mamil iz Maroka v Italijo.

Dogodki segajo v 25. september 1995, pred 27 leti. Agenti službe za carinski nadzor (SVA) so mamilo odkrili na krovu jadrnice Cool Star, ki je plula pod francosko zastavo (Meloni jo je najela v Franciji) in se je zaradi neurja in pomanjkanja goriva zatekla v pristanišče na Menorki, kjer pa so nato odkrili mamila.

Glede na pismo o davčni kvalifikaciji so drogo nekaj dni prej naložili v maroških teritorialnih vodah z nekega drugega plovila. Od tam so se odpravili proti Menorki, kjer so jih aretirali. Na jadrnici so poleg mamila zasegli še 7.533.000 italijanskih lir, 45 funtov in 74.000 pezet.

Melonijevi otroci, njegovi sopotniki na krovu, so bili biološki potomci njegove takratne žene iz prejšnjega razmerja. Njegov zet, prav tako v postopku in obsojen, je bil mož hčerke, ki jo je Meloni imel v drugi zvezi, gre torej za polsestro bodoče italijanske premierke.

Po prestani kazni se naslednja sled Melonija spet pojavi na Mallorci v letih 2007 in 2011. Francesco Meloni je namreč dvakrat nastopil na regionalnih volitvah na Balearskih otokih.

Giorgiin oče, ki je bil rojen leta 1941 v Rimu, se je v osemdesetih preselil v Španijo. Naselil se je na otoku La Gomera, kjer je pustil globok pečat. Tudi sosedje se ga spominjajo, posebej po nekaterih turističnih podjetjih, ki jih je vodil. V začetku devetdesetih je izginil z otoka, pravijo domačini.

Skrajna desničarka zaradi kljubovanja očetu

O Melonijinem očetu je znano tudi to, da je podpiral liberalne ideje in je bil ateist. Velja teorija, da je njegova hči iz nasprotovanja in maščevanja očetu simpatizira s postfašizmom. Voditeljica skrajne desnice je v intervjuju priznala, da ko je pred nekaj leti umrl njen oče, ni čutila "niti sovraštva niti žalosti. Ničesar nisem čutila, bilo je, kot da bi umrl lik na televiziji."

Oče Giorgine je zapustil svojo ženo in dve hčerki (Giorgio in Arianno) na poti na Kanarske otoke z ladjo Crazy Horse in se nikoli ni vrnil domov. Družinski stiki od tistega trenutka so temeljili izključno na obiskih dveh sester v La Gomeri za dva tedna na leto. Giorgiina potovanja na otok Fortunate so se končala, ko je dopolnila enajst let. Italijanka se spominja težkega pogovora z očetom in v svoji biografiji pove, kaj je bil povod, da je z njim prekinila vez: "Izginil je na čolnu in nas zapustil. Odločila sem se, da ga ne bom nikoli več videla. Ko sem dopolnila 13 let, mi je poslal telegram: 'Vse najboljše. Frank'. Ne 'oče', Franco. Rekla sem si, da sem se prav odločila."

V članku še poudarjajo, da je ta očetovska odsotnost "plačala" trenutno politično ideologijo Georgie Meloni; na primer njeno nasprotovanje posvojitvam samskim in istospolnim parom. Italijanka je že večkrat pojasnila, da tako zagovarja tradicionalno družino, ker je s tem pomanjkanjem odraščala.