Na današnji dan

Prva sodobna policijska "sila" v prvih urah delovanja aretirala pijanca na delovnem mestu

J.V.
29. 9. 2022, 11.41
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 12.38
Deli članek:

Mineva 193 let od ustanovitve Metropolitanske policije v Londonu.

Wikimedia
Prva sodobna policijska enota je imela že v prvih urah polne roke dela.

Na današnji dan 29. septembra leta 1829 je bila s posebnim zakonom ustanovljena "prva moderna" policijska enota na svetu, in sicer Metropolitanska polcija v Londonu. Tako imenovani "bobbyji" z značilnimi cilindri, oboroženi samo s pendrekom in piščalko, so še danes zaščitni znak Združenega kraljestva, saj so postali standard na celotnem območju nekdanjega imperija.

Idejni oče projekta je sicer eden najvidnejših politikov viktorijanske dobe Sir Robert Peel, takratni minister za notranje zadeve in zvesti bralec filozofije Jeremya Benthama. Zakon o metropolitanski policiji iz leta 1829 je ustvaril sodobno policijo z omejevanjem sile in natančno določenimi pristojnostmi ter jo predvideval kot organ pravosodnega sistema, pravi stroka.

Njeno delo naj bi bilo apolitično: ohranjati red in mir ter loviti kriminalce, da jih lahko sodišča obravnavajo v skladu z zakonom. In že po nekaj urah delovanja je v celici pristal revež, zasačen pijan na delovnem mestu. Praksa se je precej razlikovala od "kontinentalnega modela", ki je bil razvit v Franciji, kjer je policija delovala le kot podaljšek absulutistične države oziroma monarha.