Raziskava

Vam je všeč ta priljubljena pesem? Znanstveniki trdijo, da ste potencialni psihopat

E. J.
28. 9. 2022, 11.41
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 23.00
Deli članek:

Če vam je všeč Eminemova pesem "Lose Yourself", je to lahko tudi slaba novica...

profimedia
Psihološka grozljivka Ameriški psiho je pretresla gledalce, saj prikazuje glavni lik čez dan kot uglednega bankirja, ponoči pa se spremeni v serijskega morilca.

Glede na študijo, ki so jo leta 2017 izvedli na newyorški univerzi, je ta pesem najljubša številnim psihopatom, kar pomeni, da imajo oboževalci te uspešnice več možnosti, da so psihopati.

Skupina raziskovalcev je zbrala 200 ljudi in jim dala izpolniti vprašalnik, ki je ocenil njihovo stopnjo psihopatije – motnje, za katero so značilni pomanjkanje empatije, pomanjkanje čustvenega odziva in manipulativnost.

Testnim subjektom so namreč dali v poslušanje in ocenjevanje 260 pesmi, raziskovalci pa so ugotovili, da so tisti z najvišjimi ocenami psihopatije med največjimi oboževalci te Eminemove uspešnice.

Poročilo o študiji še pravi, da poleg te pesmi največ psihopatov pravi, da jim je všeč 'What Do You Mean?' Justin Bieberja in pesem Blackstreetov  'No Diggity'.

Čeprav se to marsikomu zdi neresna študija, pa je Pascal Walisch, ki je vodil raziskavo, za britanski The Guardian povedal: »Mediji psihopate prikazujejo kot serijske morilce s sekiro, a v resnici na prvi pogled niso takšni, niso kot Joker v Batmanu,« še poroča City Magazine.