Sankcije

V nizozemskih pristaniščih na boljše čase čaka kar 14 ruskih jaht

R.T.
6. 4. 2022, 10.39
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 10.44
Deli članek:

Med njimi je sicer 12 takih, ki so v fazi gradnje.

Reuters
Gradnja jahte v ladjedelnici Heesen.

Kot je danes pojasnila nizozemska vlada, ki je bila zaradi domnevnega počasnega izvrševanja evropskih sankcij zoper Rusijo večkrat tarča kritik drugih držav članic EU, je v nizozemskih pristaniščih zasidranih kar 14 ruskih jaht, ki jim je zaradi sankcij prepovedano izplutje. V 12 primerih gre sicer za jahte, ki so še v fazi gradnje. Navedli so še, da v nizozemskih pristaniščih ni zasidrana nobena »superjahta,« da pa zadevnih 12 jaht ruskim lastnikom »zaradi trenutnih izvoznih ukrepov ni mogoče dostaviti.« V povezavi s temi jahtami sicer lastniške strukture še vedno preiskujejo. Preostali dve jahti, ki ne moreta izpluti, sta na Nizozemskem zaradi vzdrževanja. V primeru ene trenutno preiskujejo, ali je v lasti posameznika, zoper katerega veljajo sankcije.

Ladjedelništvo je na Nizozemskem velik posel, saj so po podatkih nizozemske gospodarske zbornice samo njihove največje ladjedelnice Heesen, Feadship, Damen Shipyards and Oceanco v letu 2020 skupno zabeležile približno 1,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da sta marca odstopila ruska člana nadzornega odbora ladjedelnice Heesen, ki je v lasti ciprske družbe Morcell Ltd.. Njen lastnik je rusko- azerbajdžanski milijarder in direktor družbe Lukoil Vagit Alekperov. Slednji sicer ni uvrščen na seznam sankcij EU ali ZDA.