Nasilje nad staroselci

V nacionalnem parku, ki ga financira Nemčija, dva otroka živa zažgali

L.J.
6. 4. 2022, 09.50
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 21.46
Deli članek:

Čuvaji v nacionalnem parku Kahuzi-Biega v Demokratični republiki Kongo naj bi posilili in ubili več staroselcev, ki v parku živijo, z namenom, da jih iz območja parka izselijo.

Reuters
Manjšina Batwa je ena najbolj deprivilegiranih skupin v Demokratični republiki Kongo in je tarča sistemskega nasilja.

Nacionalni park Kahuzi Biega v Demokratični republiki Kongo je kot eno zadnjih zatočišč vzhodnih nižinskih goril na svetu že od leta 1980 pod zaščito Unesca. V največji meri ga financira nemška vlada.

V parku živijo tudi staroselci, ljudstvo Batwa, ki so potomci prvotnih naseljencev deževnega gozda, v današnjem Kongu pa ena najrevnejših in deprivilegiranih manjšin. Leta 1976, 6 let po tem ko je bil park ustanovljen, so jih več kot 6 tisoč izgnali iz območja parka, nasilje nad manjšino pa se nadaljuje še danes. 

Od leta 2019 nevladne organizacije beležijo vse več napadov na manjšino Batwa, med njimi množična posilstva in uboje ter požiganje hiš. Pričevalci trdijo, da nasilje izvajajo čuvaji parka in kongoleški vojaki. 

Novembra 2021 naj bi čuvaji parka požgali vas Bugamande, v kateri je živelo okoli 200 staroselcev. V eni od požganih hiš so staroselci, ki so uspeli pobegniti požaru, našli lobanji dveh otrok. Vrata hiše so bila zavezana z vrvjo, da otroka nista mogla pobegniti iz goreče hiše, poroča nemški časnik Deutsche Welle. Domačini za požig in posledično umor otrok krivijo čuvaje parka in kongoleške vojake. Prepričani so, da jih želijo prisiliti, da zapustijo območje, ki spada pod nacionalni park.

"Napadalce je poslal Kongoleški inštitut za ohranjanje narave. Od leta 2019 naprej nas napadajo vsako leto. Ko ubijejo ljudi, jim odrežejo roke, ki jih nato razkazujejo drugim in jim zabičajo, naj zapustijo polja, ali pa bodo ubili še njih," je za Deutsche Welle dejal vodja vasi Mbuwa Kalimba Bachirembera.

Nemška vlada naj bi za nasilje vedela, pa vseeno nadaljuje s financiranjem parka

Nemčija je od leta 2008 v park prilila že 66 milijonov evrov. S financiranjem nadaljuje, nevladne organizacije pa trdijo, da donatorje o nasilju, ki ga izvajajo tamkajšnji čuvaji in vojaki, obveščajo že od leta 2019, ko se je nasilje ponovno pričelo stopnjevati.

"Mednarodne podpornike parka smo večkrat in neprestano obveščali, da z njihovim denarjem in sredstvi podpirajo tudi grozljive zlorabe civilnega prebivalstva," je za Deutsche Welle dejal Robert Fulmmerfelt iz nevladne organizacije za zaščito pravic manjšin Minority Rights Group. "Dokazi, ki smo jih odkrili med preiskavo, jasno kažejo, da so mednarodni podporniki sokrivi za zlorabe, pri katerih gre najverjetneje za zločine proti človečnosti."

V nadaljevanju poročila so v nevladni organizaciji zapisali še, da je bil denar mednarodnih darovalcev namenjen za financiranje paravojaškega usposabljanja čuvajev parka, kar pa jasno krši embargo Združenih narodov na orožje v Demokratični republiki Kongo. Usposabljanja je z namenom financiranja "biodiverzitete" finančno podprla tudi ameriška vlada.