Protiraketni sistem

ZDA z novo pošiljko orožja Tajvanu

L.J./STA
6. 4. 2022, 09.13
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 09.17
Deli članek:

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je odobrilo novo pošiljko orožja Tajvanu v vrednosti do 87 milijonov evrov.

Reuters
Protiraketni sistem Patriot je mobilni sistem za zračno obrambo.

Nova pošiljka orožja, ki jo je odobrilo ameriško ministrstvo za zunanje zadeve, bi bila že tretja pošiljka odkar je predsednik Joe Biden januarja lani nastopil na položaj. 

Dovoljenje za novo pošiljko obsega urjenja in vzdrževanje sistema za protiraketni sistem Patriot. "Načrtovana prodaja služi ameriškim državnim, gospodarskim in varnostnim interesom, saj podpira prejemnikovo zavzemanje pri posodabljanju oboroženih sil in vzdrževanju funkcionalnega obrambnega sistema," so zapisali v Pentagonu. 

ZDA Tajvan zgodovinsko zalagajo z orožjem in drugimi oblikami pomoči. Novembra lani so republikanci v kongres vložili predlog zakona, s katerim bi se Američani zavezali h kar 1,8 milijarde evrov vojaške pomoči letno. Američani z vojaško podporo Tajvanu zaostrujejo odnose s Kitajsko, ki otok smatra za del svojega ozemlja. Hkrati ZDA v retoriki o Tajvanu pogosto napihujejo grožnjo, ki jo otoku predstavlja celinska Kitajska.

ZDA s Tajvanom nimajo uradnih diplomatskih odnosov, jih pa zakon zavezuje, da otoku zagotavljajo zadostna sredstva za obrambo. Za Tajvan so Američani največji donator orožja.