V Ukrajino nov paket raket javelin

Na črnem seznamu kmalu tudi Putinovi hčerki, sankcije se obetajo tudi največji ruski banki

S.R.
6. 4. 2022, 06.50
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 07.23
Deli članek:

Združene države in Evropska unija nameravajo zoper Rusijo uvesti nove sankcije, ki bodo uperjene tako proti posameznikom kot državo in finančne institucije.

Reuters
Na seznamu sankcij se bosta predvidoma znašli tudi hčerki Vladimirja Putina.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je že včeraj napovedala, da bodo Američani z dodatnimi sankcijami udarili po ruskih finančnih institucijah. Po poročanju časnika Wall Street Journal bosta predmet ameriških sankcij postali tudi največja ruska banka Sberbank in ruska banka Alfa Bank. Psakijeva je napovedala še, da bodo v Washingtonu prepovedali nove investicije v Rusiji, premlevajo pa tudi možnost dodatnih sankcij zoper hčerki ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sankcije zoper Putinovi hčerki bi lahko uvedli še ta teden. To bi bile sicer prve ameriške sankcije zoper ožje družinske člane ruskega predsednika. V EU bodo na drugi strani danes odločali tudi o morebitni prepovedi uvoza ruskega premoga, na vidiku je tudi zaprtje evropskih pristanišč za vse ruske ladje.

Združene države so medtem napovedale, da bodo v Ukrajino poslale dodatne količine izjemno učinkovitih protitankovskih raket javelin v vrednosti 100 milijonov dolarjev oziroma slabih 92 milijonov evrov. Gre za že šesti paket pomoči z vojaško opremo iz ZDA, ki je tako Ukrajini od začetka invazije skupno obljubila že za 1,7 milijarde vojaške opreme.

Reuters
ZDA bodo v Ukrajino poslale nov paket protitankovskih raketnih sistemov javelin.

Ubitih naj bi bilo približno 320 civilistov

Zadnje sankcije so predvsem posledica poročil iz Buče, mesta severozahodno od Kijeva, v katerem so ruske sile domnevno ubile več sto civilistov. Rusija obtožbe še vedno zanika, a dosedanji dokazi pritrjujejo navedbam ukrajinskih oblasti in novinarjev, ki na terenu vestno popisujejo grozote te vojne. V Buči, ki je bila še do prejšnjega tedna pod okupacijo ruske vojske, naj bi bilo po zadnjih navedbah župana mesta Anatolija Fedoruka ubitih približno 320 civilistov. Fedoruk je za britanski BBC dejal, da je bil osebno priča usmrtitvam več civilistov. »Videl sem več primerov. Trije avtomobili s civilisti so poskušali zbežati proti Kijevu in so jih brutalno ustrelili. Bila je ena nosečnica, katere soprog je moledoval, naj je ne ustrelijo, a so jo vseeno brutalno ustrelili,« je opisal ter dodal, da so ruski vojaki med okupacijo »lovili lokalne politike.« Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je obtožbe o vojnih zločinih ruske vojske ostro zanikal, je pozval, naj pride v »Bučo in si ogleda trupla mrtvih ter se zazre v oči njihovih svojcev, mam, soprogov, otrok, ki so postali sirote.«

Pooblaščenka za človekove pravice v ukrajinskem parlamentu Ljudmila Denisova je medtem navedla, da v množičnem grobišču ob cerkvi na severu Buče po prvih ocenah leži med 150 do 300 trupel. Pozivom k neodvisni preiskavi dogajanja v Buči se je pridružila tudi Indija, ki je doslej iz lastnih strateških vzgibov poskušala krmariti v nevtralnih vodah med Zahodom in Rusijo. Indijske oblasti so poročila iz Buče na včerajšnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN označile za »zelo zaskrbljujoče.«