Pogojevanje evropskih sredstev

Evropska komisija sproža "mehanizem vladavine prava" proti Madžarski

L.J./STA
5. 4. 2022, 20.13
Posodobljeno: 5. 4. 2022, 20.15
Deli članek:

Postopek je v zgodovini Evropske unije uporabljen prvič.

Reuters
Po mnenju slovenskih evropskih poslancev Joveve in Grošlja je Komisija z odločitvijo predolgo oklevala.

Evropska komisija bo sprožila mehanizem, ki s spoštovanjem načela vladavine prava na Madžarskem pogojuje izplačilo evropskih sredstev tej državi. Novico je sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Postopek bo uporabljen prvič, Evropska unija pa bi lahko z njegovo uporabo zadržala izplačilo evropskih sredstev Madžarski.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je danes obvestil madžarske oblasti, da bo Evropska komisija poslala uradno pismo o sprožitvi postopka v skladu z mehanizmom o pogojevanju sredstev, je na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu dejala von der Leyen.

"Kot veste, to sproža postopek, ki ima specifično časovnico," je dodala. Evropski poslanci so se na njeno napoved odzvali z aplavzom. Von der Leyen je v svojem govoru sicer spomnila, da je Evropska komisija proti Madžarski že sprožila tudi postopek po 7. členu Pogodbe EU zaradi hujše kršitve temeljnih vrednot unije. Leta 2018 sprožen postopek je sicer vmes zastal.

Na sprožitev postopka sta se odzvala tudi slovenska evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki sta izpostavila, da so na to čakali že od "začetka veljave omenjene uredbe v začetku leta 2021, a je Komisija, tudi zaradi političnega dogovora na Svetu EU, kljub pritiskom in odločitvi Sodišča EU oklevala pri njegovi sprožitvi". V nadaljevanju sta poslanca navedla, da so kršitve vladavine prava s strani madžarske grobe, in da jih v Evropi opazujejo že leta. Prav tako sta izpostavila korupcijske škandale in zlorabo sredstev EU s strani predsednika vlade Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz. "Sprožitev »mehanizma vladavine prava« je bila zato težko pričakovana in neizbežna," sta v izjavi zapisala poslanca.

Joveva in Grošelj sta izpostavila, da izrecno pričakujeta, da se bo Slovenija pridružila državam, ki bodo podprle zamrznitev evropskih sredstev Madžarski. "Upava, da bo sprožitev tega mehanizma imela tudi preventivno-odvračalni učinek na politike (med katere sodi tudi aktualni predsednik vlade Janez Janša), katerim so blizu ideje iliberalne demokracije," sta v zaključku še izpostavila poslanca.