Predčasno upokojeni

Hollywoodski zvezdniki, ki so šokirali z nenadnim slovesom od igralske kariere

M. V.
5. 4. 2022, 20.32
Deli članek:

V zadnjem tednu sta filmske ljubitelje razžalostila kar dva velika filmska igralca, ki sta nepričakovano naznanila, da končujeta svoji karieri. Bruce Willis (67 let) je priznal, da zaradi afazije izgublja sposobnost govora, zato odhaja v zasluženi pokoj. Nekaj dni kasneje pa je upokojitev napovedal tudi komik Jim Carrey. »Naredil sem dovolj,« je dejal. Seveda nista edina zvezdnika, ki sta predčasno odšla iz Hollywooda.

Profimedia
Cameron Diaz

Cameron Diaz

Bila je ena najbolj iskanih in najbolje plačanih igralk. Pohvali se lahko z uspešnicami, kot so Maska, Nori na Mary, Tolpe New Yorka, Charlijevi angelčki, Huda učiteljica, V njenih čevljih … A nazadnje smo jo na filmskem platnu videli leta 2014 v muzikalu Annie. Kmalu po tem je naznanila, da se igralko upokojuje. Pri štiridesetih, na višku kariere, je namreč začela opažati, da ne obvladuje več svojega življenja, da morajo cel kup stvari namesto nje postoriti drugi. »Zaželela sem si, da bi moje življenje spet postalo obvladljivo,« je dejala. Kmalu zatem je spoznala Benjija Maddena ter pri 47. letih prvič postala mama. Se bo še kdaj vrnila? »Za zdaj nimam namena, a nikoli ne reci nikoli.«

Daniel Day-Lewis

Profimedia
Daniel Day-Lewis

Eden najboljših igralcev svoje generacije, dobitnik treh oskarjev (Lincoln, Tekla bo kri, Moja leva noga) in viteškega reda je prav zaradi svoje dramske kariere vedno skrbno izbiral vloge, včasih je med filmi minilo tudi pet let. Kljub temu se je leta 2017, tik pred premiero filma Fantomska nit, odločil, da ima igranja dovolj. Zakaj, ne more dobro razložiti. »Ne vem čisto natančno, a tako sem se odločil. Kot umetnik čutim določeno odgovornost. Moram verjeti v pomen svojega dela – česar zadnje čase ne.« Mnogi vseeno upajo, da si bo 64-letnik premislil in se nekoč vrnil pred kamere.

Gene Hackman

Profimedia
Gene Hackman

Danes 92-letni igralec se je od kamer poslovil že pred osemnajstimi leti, ko je dobival še cel kup ponudb. Vendar v njih ni videl nobene »čudovite vloge«. »Ne nameravam več igrati,« je bil odločen in tega se drži. Po upokojitvi pa je začel novo, precej uspešno kariero: pisateljsko. Do zdaj je izdal pet romanov. Za njim je sicer več kot šestdesetletna igralska kariera, okronana z dvema oskarjema (Francoska zveza in Neoproščeno).

Portia de Rossi

Profimedia
Portia de Rossi

Devetinštiridesetletnica je imela čudovito televizijsko kariero. Igrala je v serijah Škandal, Raztresena Ally, Nip/Tuck, Odbita rodbina … A na 45. rojstni dan je sporočila, da zapušča igralsko srenjo. »Želela sem početi nekaj novega, drugačnega, kar bi mi bil velik izziv. Vem, kako bi bilo, če bi ostala igralka, zato sem se odločila za umik izpred kamer in začetek nove kariere,« je povedala na pogovornem šovu svoje žene Ellen DeGeneres. Portia je danes direktorica umetniškega podjetja General Public, ki s 3D-tiskalniki ustvarja ponatise umetniških del.

Jack Gleeson

Profimedia
Jack Gleeson

Igrati je začel že pri osmih letih, revija Variety ga je razglasila za enega najbolj perspektivnih mladih igralcev, kar je več kot upravičil, ko je dobil vlogo mladega, okrutnega kralja Joffreyja Baratheona v seriji Igra prestolov. A že med serijo je napovedal, da se bo ob koncu upokojil in se raje posvetil študiju. »Prej sem to delal za zabavo, zdaj pa to ni več hobi in v igranju ne uživam več toliko. Tega ne želim početi kot poklic,« je povedal. Leta 2014 se je umaknil tako iz javnega življenja kot izpred kamer, je pa še odigral kakšno gledališko predstavo. Preselil se je nazaj v Dublin, a nekako ni videti, da bi se 29-letnik spet vpisal v šolo.

Meg Ryan

Profimedia
Meg Ryan

Čeprav se uradno ni poslovila od igralstva, 60-letnice pred kamerami nismo videli že od leta 2015, ko je prevzela eno od vlog v filmu Ithaca, ki ga je tudi režirala, njena zadnja večja vloga pa je bila leta 2008 v filmu Ženske. Nekoč najbolj iskana zvezdnica za romantične komedije (Ko je Harry srečal Sally, Nespečnost v Seattlu, Čaka te pošta …) je preprosto izgubila veselje do igranja in se raje posvetila delu za kamerami. »Naveličala sem se Hollywooda in on se je naveličal mene. Želela sem več od življenja,« je dejala. Zdaj se posveča producentskemu delu in režiranju (predvsem reklam).

Profimedia
Tudi Jim Carrey se je poslovil od gledalcev.