Militarizacija družbe

Zelenski: Povojna Ukrajina bo sledila Izraelu in ne bo "liberalna, evropska"

L.J.
5. 4. 2022, 17.50
Posodobljeno: 5. 4. 2022, 18.22
Deli članek:

V intervjuju za ukrajinske medije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podal vizijo tega, kaj državo čaka v prihodnosti.

Reuters
Zelenski je nakazal, da bo militarizacija družbe po koncu vojne nova realnost Ukrajine.

Ukrajina bo po vojni postala "veliki Izrael s svojim obrazom", je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajina ne bo to, kar smo si želeli, da bi postala. To je nemogoče. Absolutno liberalna, evropska država - tega ne bo. Ukrajino bomo zgradili z močjo iz vsake hiše, vsake stavbe, vsakega človeka," je dejal Zelenski v izjavi za ukrajinske medijein nadaljeval, da ga v prihodnosti ne bo presenetilo, če bodo v kinih in trgovinah stali oboroženi vojaki ali člani nacionalne garde.

"Prepričan sem, da bo varnostno vprašanje naslednjih deset let najbolj pomembno," je še dodal.

Na izraelski strani se je na primerjavo odzval njihov veleposlanik v Ukrajini Michael Brodsky, ki je za izraelski časnik Haaretz dejal, da je bil Izrael "vedno vzor za Ukrajino, vsaj kar se tiče varnosti in samozaščite."

Izrael diskurz o varnosti in samozaščiti države izrablja za upravičevanje nasilja nad strukturno nemočno Palestino in njenimi prebivalci. Z gradnjo cest, ki prečijo palestinsko ozemlje in jih smejo uporabljati le Izraelci, ter naselbin, ki krčijo palestinsko ozemlje, poleg vojaškega nasilja Palestincem onemogoča dostop do ključne infrastrukture.

Da za vzor povojne Ukrajine Zelenski jemlje Izrael ni zgolj naključje zadnje predsednikove izjave. To je v odgovoru za časnik Haaretz nakazal tudi ukrajinski veleposlanik v Izraelu Jevgen Korničuk, ki je dejal, da bo varnostna situacija v Ukrajini v prihajajočih letih podobna tisti v Izraelu. "Izraelci so že skozi celotno svojo zgodovino obkroženi s svojimi sovražniki in tako bo tudi z Ukrajino," je dejal Korničuk in nadaljeval, da bodo morali v Ukrajini v prihodnosti še povečati oborožene sile in da bo prisotnost oboroženih ljudi na ulici nova normala, tudi ko se zadeve umirijo.

Da je položaj Ukrajine podoben izraelskemu je Zelenski izjavil že decembra lani, ko so se pojavljali očitki, da Rusija povečuje prisotnost svojih oboroženih sil na meji z Ukrajino in dejal, da sta Ukrajina in Rusija v podobnem položaju kot Izrael, ki je že več desetletij v "konfliktu" z arabskimi sosedi. Ob tem v oči bode dejstvo, da je Izrael v večini "konfliktov," ki so v praksi vojne, agresor in okupator, ki pa sicer prejema veliko podporo Zahoda.