Bukarešta

FOTO in VIDEO: V drami pred ruskim veleposlaništvom umrl v plamenih

S.R.
6. 4. 2022, 08.47
Posodobljeno: 6. 4. 2022, 11.57
Deli članek:

Pred ruskim veleposlaništvom v romunski prestolnici so danes zjutraj zabeležili incident, v katerem je življenje izgubila ena oseba.

Reuters
Incident pred ruskim veleposlaništvom v Bukarešti.

V Bukarešti je danes zjutraj nek moški z avtomobilom silovito trčil v vrata pred ruskim veleposlaništvom, pri čemer je sprednji del vozila končal v plamenih. Požar so pogasili gasilci, a je bil moški na mestu mrtev. Po poročanju tiskovne agencije Reuters zaenkrat še ni jasno, ali je šlo za namerno dejanje ali nesrečo, a je bilo v zadnjih tednih tarča protestnikov že več ruskih veleposlaništev v Evropski uniji. Zadevo preiskuje policija, ki identitete pokojnega še ni razkrila.

Tiskovna agencija AP je pozneje poročala, da so preiskovalci v vozilu odkrili prisotnost vnetljivih snovi, ki jih bodo zdaj proučili forenzični izvedenci. Odredili so tudi obdukcijo trupla.

Iz tamkajšnjega ruskega veleposlaništva so medtem sporočili, da med osebjem na veleposlaništvu ni bilo poškodovanih. V za mnoge sporni izjavi za javnost so družini pokojnega izrekli sožalje ter navedli, da ne glede na to, kakšen je bil motiv voznika, "ni dvoma, da je dejanje storil pod vplivom eksplozije protiruske histerije, povezane z uprizorjeno provokacijo v mestu Buča."

Reuters
Incident pred ruskim veleposlaništvom v Bukarešti.

Romunske oblasti so sicer včeraj napovedale izgon 10 ruskih diplomatov, ki da ne delujejo v skladu z mednarodnimi pravili. S tem so se pridružili drugim državam članicam EU, ki v zadnjih dnevih množično izganjajo ruske diplomate. 33 ruskih diplomatov bo denimo moralo zapustiti tudi Slovenijo, s tem se bo število članov ruske diplomatske misije z 41 zmanjšalo na osem.

V Romunijo, ki meji na Ukrajino, je od začetka ruske invazije zbežalo že več kot 600.000 ukrajinskih beguncev. Pred ruskim veleposlaništvom v romunski prestolnici se sicer že vse od začetka konca februarja zbirajo številni protestniki, ki pozivajo h končanju ruske agresije.

Reuters
Incident pred ruskim veleposlaništvom v Bukarešti.

Reuters
Incident pred ruskim veleposlaništvom v Bukarešti.