Javnomnenjske raziskave

Koliko Rusov podpira Putina in vojno v Ukrajini?

L.J./STA
2. 4. 2022, 17.43
Posodobljeno: 2. 4. 2022, 18.08
Deli članek:

Med Rusi se zaupanje in podpora predsedniku Vladimirju Putinu povečujeta.

Reuters
Podpora Putinu med državljani Rusije v zadnjih tednih raste.

Delež Rusov, ki zaupajo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, se je v zadnjem tednu povečal za 0,4 odstotne točke na 81 odstotkov, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pokazala raziskava ruskega centra za raziskovanje javnega mnenja. Za 1,1 odstotne točke se je Putinu zvišala tudi podpora, saj ga podpira 79 odstotkov vprašanih.

Glede razlogov za vojno v Ukrajini se večina anketirancev strinja z razlago Kremlja: 42 odstotkov vprašanih meni, da je Rusija začela svojo "posebno operacijo" za zaščito rusko govorečega prebivalstva in civilistov na vzhodu Ukrajine, medtem ko jih je 25 odstotkov verjame, da je treba "preprečiti napad na Rusijo". Ob tem je potrebno dodati, da javnomnenjske raziskave v Rusiji ne uporabljajo besede "vojna" za oznako dogajanja v Ukrajini, kar seveda močno zaznamuje odzive, ki jih za namen raziskave podajo ljudje.

Visoko podporo Putinu je pokazala tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je v četrtek objavil neodvisni ruski inštitut Levada. Putina podpira 83 odstotkov Rusov, kar je 12 odstotnih točk več kot februarja. Le 15 odstotkov Rusov dejanj Putina ne podpira, dva odstotka pa se jih ni opredelilo.

Podpora Putinu je bila v raziskavi Levade najvišja med starejšimi od 55 let, ki so Putinu izrekli 86 odstotno podporo, najnižja pa med tistimi, starimi med 18 in 24 let. V tej skupini je podporo Putinu izreklo 71 odstotkov vprašanih.

Kot je izpostavil politični sociolog Sam Greene, ki predava na univerzi King's College v Londonu, je treba rezultate javnomnenjskih raziskav interpretirati s kančkom soli. Izpostavil je dva problema, prvi je ta, da je iz raziskav sicer jasno, da je Putinu podporo izreklo okoli 80 odstotkov vprašanih, ni pa jasno, zakaj so na vprašanje odgovorili, kot so. V javnomnenjske raziskave niso vključeni faktorji kot so družbeni pritisk, strah pred posledicami in podobno. Prav tako se je na nedavne raziskave odzvalo razmeroma nizko število poklicanih. Kot zapiše Greene, se je v nedavnih raziskavah na poziv odzvalo približno pet odstotkov poklicanih, kar je za polovico ali pa celo dve tretjini manj ljudi kot se jih je v povprečju na raziskave odzvalo pred pričetkom vojne v Ukrajini.

"Povsem prepričljivo je trditi, da obstaja povezava med mnenjem o vojni in pripravljenostjo odzvati se na raziskavo," je na Twitterju zapisal Greene. Rečeno drugače, za ljudi, ki vojne v Ukrajini ne odobravajo, je manj verjetno, da se bodo udeležili javnomnenjskih raziskav.

Kljub metodološkim težavam, piše Greene, pa je možno iz trendov preteklih let razbrati, da se v Rusiji podpora državi in s tem Putinu v zadnjih tednih povečuje. O tem priča tudi spodnji graf, ki s temno modro barvo prikazuje odzive ljudi, ki menijo, da gre Rusija v pravo smer, in s svetlo modro odzive ljudi, ki menijo obratno. Podoben delež podpore državni politiki kot sedaj so v Rusiji zabeležili po pridružitvi Krima.