Odpovedi nastopov

Operna zvezda Ana Netrebko - v Rusiji izdajalka, na Zahodu Kremljeva priležnica

L.J.
2. 4. 2022, 08.31
Posodobljeno: 2. 4. 2022, 14.05
Deli članek:

Zdi se, da ruski operni zvezdi Ani Netrebko kar ne uspe, da bi bil volk sit in koza cela.

Profimedia
Sopranistka Ana Netrebko velja za eno najbolj nadarjenih in slavnih opernih pevk.

Pred dobrim mesecem dni, ko so Rusi sprožili invazijo v Ukrajini, so kaj hitro s strani Zahoda letele stroge besede na račun početja Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina. Sledil pa je tudi včasih manj, včasih bolj smiselen val bojkota ruske kulture in pa pritiska na Ruse, živeče na Zahodu, da se jasno opredelijo proti invaziji.

Taka usoda je doletela tudi rusko operno zvezdo Ano Netrebko, ki je sicer zgodaj obsodila vojno v Ukrajini in dejala, da nasprotuje "nesmiselni vojni agresiji"ter pozvala Rusijo, "naj nemudoma konča to vojno." A njena kritika za newyorško metropolitansko opero ni bila dovolj stroga, zahtevali so, da jasno izpostavi tudi vlogo Putina v vojni. Netrebko so namreč že večkrat očitali vezi z ruskim predsednikom, kaj pretirano močnih dokazov pa za to ni. Ker Netrebko ni pristala na zahteve in ni jasno kritizirala Putina, so jo v pričetku marca v newyorški metropolitanski operi zamenjali.

Netrebko se je po pritiskih in očitkih, da je povezana s Kremljem, za nekaj časa umaknila z odrov, zdaj pa se vrača na evropske: njeni nastopi so napovedani v Parizu, Milanu in Luzernu. Vrnitev na odre sledi njeni prenovljeni kritiki vojne: "Izrecno obsojam vojno proti Ukrajini in moje misli so z žrtvami te vojne in njihovimi družinami," je zapisala.

50-letna Netrebko je še poudarila, da ni bila nikoli članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim voditeljem Rusije. Hkrati je obžalovala, da je bilo mogoče njena dejanja in izjave v preteklosti deloma napačno razumeti.

Dodala je še, da ni "nikoli prejela finančne podpore od ruske vlade" ter da živi v Avstriji, "ki je tudi njen davčni dom". "Ljubim svojo domovino Rusijo," je še dejala Ana Netrebko in dodala, da "s svojo umetnostjo želi le spodbujati mir in enotnost".

Zadnje izjave Ane Netrebko niso zadovoljile newyorške Metropolitanske opere, kjer še vedno velja prepoved njenega nastopanja.

Na njene zadnje izjave so se odzvali tudi v operi v ruskem Novosibirsku in sporočili, da odpovedujejo njen koncert, ki je bil načrtovan za 2. junij. "Življenje v Evropi in nastopanje v evropskih koncertnih dvoranah je zanjo očitno pomembnejše od usode domovine," je opera zapisala v izjavi. Ob tem so dodali, da je Rusija "polna talentov in včerajšnje idole bodo zamenjali tisti, ki imajo jasno državljansko stališče."

Odzval se je tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin in Ani Netrebko namenil ostro kritiko. "Glas je, vesti pa ni," je sporočil Volodin.