SLADKO, SLANO

Pomanjkanje cinka in kalcija sproži željo po čokoladi

Mojca Kopriva
2. 4. 2022, 18.05
Deli članek:

Ali raje posegate po slanih ali sladkih prigrizkih? Ne gre toliko za izbiro kot to, da vam telo sporoča svoje stanje, trdijo nutricionisti.

Dreamstime
Če si pogosto privoščite gazirane pijače, vam primanjkuje mineralov, ki so nujno potrebni za energijo.

Hrepenenje po določeni vrsti hrane naj bi veliko povedalo o našem zdravju. Takšno hrepenenje pogosto povzroča pomanjkanje najpomembnejših mineralov v telesu, ki so nujno potrebni za vzdrževanje in uravnavanje delovanja organizma, dolgotrajno pomanjkanje pa lahko vodi v resne zdravstvene težave.

Želja po sladkem

Če bi neprestano jedli kruh in testenine, vam morda primanjkuje beljakovin in dušika. Priporočamo rdeče meso, fižol, semena čija in mastne ribe.

Za zdravo prehranjevanje je naša največja prepreka apetit oziroma hrepenenje po določeni hrani. Ko telesu ne damo tistega, kar potrebuje, začne protestirati. Če se vam torej »zaluštajo« čokolada, oreščki ali fižol, je mogoče, da vam primanjkuje magnezija, ki ga med drugim najdemo v bučnih semenih, sojinem mleku, semenih čija, špinači in arašidih. V tem primeru v prehranjevanje vključite temno čokolado, fižol in mandlje. Pomanjkanje cinka, železa, kalcija in magnezija po drugi strani povzroči potrebo po sladkem.

Pijače z mehurčki

Če si pogosto privoščite gazirane pijače, vam primanjkuje mineralov v sledovih, kot so krom, fosfor in triptofan, ki so nujno potrebni za energijo, obnovo celic in zdrav metabolizem. Poleg tega poseganje po tovrstnih pijačah namiguje, da vam primanjkuje kalcija. Namesto da podležete skušnjavi, raje posezite po mleku, slivah ali hrani dodajte ohrovt oziroma brokoli. Druga živila, ki so tudi bogata s kalcijem, so jogurt, sardine, listnata zelenjava in večina sirov.

Slani prigrizki

Če pogosto posegate po slanih prigrizkih, lahko pomeni, da v vašem telesu vlada elektrolitsko neravnovesje oziroma njihovo pomanjkanje, kar se izrazi po fizični dejavnosti ali dehidraciji. »Ko izgubimo preveč natrija, telo začne hrepeneti po soli,« razlaga Leejeva. K temu pripomore tudi pomanjkanje cinka in železa. Če vam ga primanjkuje, bo vaše telo hrepenelo predvsem po mesu.