Tožba

Na zapornikih 'izvajali poskuse' z zdravilom ivermektin, sedaj jih tožijo

L.J.
18. 1. 2022, 08.57
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 10.15
Deli članek:

4 zaporniki v Arkansasu tožijo zapor, v katerem so zaprti, ker naj bi jih tamkajšnji zdravnik brez njihovega vedenja ali privoljenja po okužbi s koronavirusom zdravil z ivermektinom.

Reuters
Ivermektin je antiparazitik za katerega ni potrjeno niti, da preprečuje težji potek bolezni koronavirusa, niti da je varen za uporabo.

V tožbi so 4 kaznjenci zapisali, da jih je zdravnik v zaporu zdravil z ivermektinom, a jim tega ni povedal. Ko so jih avgusta namestili v oddelek zapora za okužene s koronavirusom, so zaporniki vsako jutro prejeli 'koktejl zdravil'. Na vprašanje, kaj vse se skriva v tem 'koktejlu,' je zdravstveno osebje domnevno odgovarjalo, da gre za mešanico vitaminov, steroidov in antibiotikov. Šele po tem, ko je šerif Tim Helder priznal proračunskemu odboru okraja Washington v Arkansasu, da so za zdravljenje v zaporu res uporabljali ivermektin, so za to izvedeli tudi kaznjenci.

Zdravnik dr. Robert Karas je na svojem Facebook zidu večkrat, prvič avgusta in nazadnje 24. decembra, objavljal videe in drugačne objave o tem, kako zapornike zdravi z ivermektinom. Ameriška Uprava za hrano in zdravila FDA že več mesecev opozarja, da ivermektin, sicer antiparazitik za zdravljenje živine, ni varen niti koristen za zdravljenje koronavirusne bolezni Covid-19. 

Tudi Evropska agencija za zdravila EMA in Svetovna zdravstvena organizacija WHO opozarjata, da uporaba ivermektina ni klinično potrjeno varna za zdravljenje Covida-19, niti ni klinično potrjeno učinkovita.

Zaporniki so v tožbi zapisali, da jim je skriti ivermektin povzročil hude stranske učinke od težav z vidom in krvave driske do trebušnih krčev. Na hude možne stranske učinke opozarjajo tudi FDA, EMA in WHO. Kaznjenci tožijo zdravnika dr. Roberta Karasa, šerifa Tima Helderja ter Zapor okraja Washington v Arkansasu.