Nova dejstva

Krvava uganka iz Litostrojske ulice 10

M.R.
18. 1. 2022, 06.45
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 10.16
Deli članek:

Mineva 13-let od umora Mustafe Rastoderja v ljubljanski Šiški 19. januarja 2009. Po skoraj osmih letih sodnih procesov se je izkazalo, da pravi morilec ostaja neznan.

Arsen Perić
Na zatožni klopi je skoraj osem let sedel nedolžen človek.

Tožilci so v primeru umora na klop posadili takrat 24-letnega Ljubljančana, brata partnerice pokojnega. Po prepričanju tožilstva se je obtoženi na ta način Mustafi Rastoderju, ki je bil med svojimi znan kot Bubi, maščeval, ker je njegovo sestro Anjo in svojo soprogo zalagal s heroinom. Bubi in Anja sta sicer živela v kletnem stanovanju na Litostrojski 10 v Šiški, obtoženi pa z mamo Jovanko v istem bloku v pritličju. Anja se je zaradi vpliva mamil pogosto znašala nad mamo Jovanko in tako je bilo tudi dan oziroma noč pred umorom, zaradi česar je končala na policijski postaji. In kje sta bila medtem obtoženi in Bubi, oba sicer dobro seznanjena z Anjinimi izpadi?

Prvi se je po lastni izpovedi v preiskavi nekaj po deseti ur zvečer vrnil iz službe, pomiril mamo in ob gledanju televizije zaspal na kavču. Bubi pa je odšel na zrak in se po pričevanju soseda, ki je sprehajal psa, do bloka vrnil okoli ene ure ponoči v družbi neznanega moškega. Mustafa je nato sam odšel v blok, zjutraj pa so ga sosedje našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v stanovanje so bila odklenjena oziroma odprta. Šest nabojev ga je zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik. Morilec ga je očitno presenetil med gledanjem televizije, saj je v rokah še stiskal daljinec. Obtoženi se je na sodišču zavil v molk, s primerom pa so se vrsto let ukvarjale razne sodne instance.

Wikipedia
Strelec je uporabljal pištolo modela TT-33, sovjetske izdelave, ki je preiskovalci nikoli niso našli.

Odvetnik policiji priskrbel nove podatke

Marca 2010 je na prvi stopnji slišal oprostilno sodbo. Po pritožbi tožilstva so ga nato višji sodniki za uboj obsodili na 12 let zapora, a so sodbo vrhovni sodniki razveljavili in primer vrnili v ponovno presojo višjim sodnikom. Ti so zadevo predali na prvo stopnjo, kjer je bil mladenič decembra 2016 ponovno oproščen. Edini dokaz, ki ga je povezoval s krajem zločina, so bili trije karakteristični delci, ki nastanejo pri streljanju, in so se po kemijski sestavi ujemali s tistimi na najdenem tulcu naboja. Dva sta bila na obtoženčevi roki, eden pa na obleki. Glede na dejstvo, da je morilec Rastoderja kar osemkrat ustrelil v zaprti in neprezračeni, komaj 12 kvadratnih metrov veliki sobi, je bilo za ljubljanskega okrožnega sodnika Martina Jančarja, ki je kot zadnji tuhtal primer, dokazov za obsodbo premalo. Neznani morilec je sicer uporabljal pištolo modela TT-33, sovjetske izdelave, ki so jo uporabljali tudi oficirji JLA, preiskovalci pa je nikoli niso našli. V neznano je izpuhtelo tudi 17 tisoč evrov, ki jih je Rastoder po besedah več prič hranil za nakup neke hiše.

Zagovornik naposled oproščenega, odvetnik Miha Kunič, primera uradno ni želel komentirati, je pa za Novice Svet24 ekskluzivno razkril, da je preiskovalcem priskrbel nekatera nova dejstva. "Dan po pravnomočno zaključenem postopku sem na policijo nesel podatke, za katere sem izvedel med skoraj osemletnim sodnim postopkom, pa jih nisem želel uporabiti," nam je dejal.

Policija in tožilstvo imata čas za rešitev krvave uganke do januarja 2059.