Najmanj 15 odstotkov

Bo Evropska unija obdavčila dobiček multinacionalk?

L.J.
18. 1. 2022, 06.51
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 06.54
Deli članek:

Finančni ministri Evropske unije bodo danes razpravljali o tem, kako doseženi globalni dogovor o uvedbi najmanj 15-odstotnega minimalnega davka na dobiček velikih podjetij prenesti v evropsko zakonodajo.

Reuters
Emmanuel Macron si v EU zavzema za uvedbo globalnega dogovora in s tem najmanj 15-odstotnega davka na dobiček multinacionalk.

Globalni dogovor o minimalnem davku na dobiček velikih podjetij so dosegle države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, OECD, oktobra lani. Danes bodo finančni ministri EU v Bruslju razpravljali o tem, kako v oktobru doseženi globalni dogovor prenesti v evropsko zakonodajo. Za uvedbo davka si najbolj zavzema Francija.

Dva stebra globalnega davka na dobiček multinacionalk

Dogovor določa dva stebra davka na dobiček multinacionalnih podjetij. Prvi steber uvaja novo razporeditev pravic do obdavčevanja. Del teh pravic bo odvzet državam, v katerih imajo multinacionalke sedež, ter podeljen državam, kjer podjetja delujejo in ustvarjajo dobičke. Dogovor je po besedah predstavnikov OECD posebej prilagojen "digitalni dobi." Tako ni več ključno, ali so podjetja v državah navzoča fizično, ali pa v neki državi zgolj prodajajo svoje storitve prek interneta. Ta pravila se nanašajo na podjetja, katerih globalni prihodki od prodaje presegajo 20 milijard evrov, njihova dobičkonosnost pa presega 10 odstotkov. Državam, v katerih podjetja poslujejo, bo dodeljena obdavčitev 25 odstotkov dobička nad 10-odstotno mejo. Po izračunah OECD bi v skladu s tem stebrom po državah prerazporedili 125 milijard evrov.

Drugi steber določa najnižjo stopnjo davka na dobičke podjetij pri 15 odstotkih. Taka obdavčitev bo veljala za podjetja, katerih prihodki presegajo 750 milijonov evro. Države po svetu naj bi z uvedbo tega davka na globalni ravni pobrale za 150 milijard dolarjev novih davkov.

Za uvedbo davka se zavzema predvsem Macron

Francija, ki je pod vodstvom Emmanuela Macrona prevzela predsedovanje Sveta EU, je implementacijo globalnega dogovora v evropsko zakonodajo postavila za eno svojih najvišjih prioritet.

Uspešno izpeljano predsedovanje Svetu EU bi Macronu prineslo točke tudi med svojimi volilci. Aprila ga namreč v Franciji čakajo predsedniške volitve.

Macron je globalni dogovor, skupaj s predsednico komisijo Ursulo von der Leyen, pozdravil kot "zgodovinski" in "velik korak za doseganje davčne pravičnosti."

15-odstotni davek je prenizek

Globalni dogovor določa najnižjo stopnjo obdavčitve na dobiček multinacionalk. Ta meja je določena na 15 odstotkov. 15-odstotni davek na dobiček pa je komaj kaj višji od davkov na dobiček, ki so trenutno v veljavi v davčnih oazah kot je Mavricij. Prav tako je v globalnem dogovoru moč najti mnogo pravnih praznin, ki bi multinacionalkam v praksi omogočala, da plačajo še manj kot 15 odstotkov davka na dobiček.

Evropska implementacija dogovora

Evropska komisija je predlog za evropsko implementacijo dogovora OECD predstavila decembra. Od samega dogovora se ne razlikuje kaj dosti, razen v tem, da bi komisija minimalni davek uvedla tako za tuja in domača podjetja.