Na poti do vrha

Nov omikronski rekord, lahko v naslednjih dneh dosežemo 10.000?

G.G.
18. 1. 2022, 08.19
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 10.37
Deli članek:

Omikron ima še vedno dovolj tarč, da se širi med slovenskim prebivalstvom.

Bobo
Testiranje v Stanežičah.

Uradni podatki kažejo, da je bilo včeraj ob 13.803 PCR testih odkritih 8681 primerov omikrona, s čimer je bil dosežen rekord po številu okužb v enem dnevu. Najvišji je tudi delež okuženih, že kar 63-odstoten. Zato pa se ne povečuje število najtežjih bolnikov s koronavirusom, ki morajo v bolnišnice. Na intenzivnih oddelkih jih je bilo po podatkih Sledilnika za covid 154, dva manj kot v ponedeljek.

Visoko število pozitivnih pomeni posledično veliko število izolacij in karanten. Včeraj so pristojni predvideli izjeme. Te bodo od srede veljale v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju.

Podatki niso nepričakovani, saj so imele druge evropske države, ki so visoko precepljene, nekatere pa še imajo, podoben porast primerov. V teh državah pa ni prišlo do porasta hospitalizacij zaradi covida-19. Tudi v Sloveniji ga zaenkrat ni zaznati. To se dogaja le v Avstraliji, kjer so imel pred meseci stroge ukrepe, zato so v zaostanku, grobo rečeno, s smrtnimi žrtvami – včeraj je zaradi covida-19 umrlo več 77 ljudi, kažejo podatki zanesljive podatkovne spletne strani Worldometer.